Radunović: Đukanović traži slamku spasa, ne uletjeti u zamku "kucanje na otvorena vrata"

"Rezolucija Evropskog parlamenta, koju je upravo usvojio njen spoljnopolitički odbor, pokazala je da su zvaničnici iz Brisela tek nakon što je DF otpočeo vaninstitucionalnu borbu za slobodne i fer izbore, priznali da u Crnoj Gori postoji ozbiljna politička polarizacija i da stanje nije ni izbliza onakvo kakvim ga predstavljaju predstavnici režima"
56 pregleda 28 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2016. 15:11h

Bojkot parlamenta je izuzetno efikasno sredstvo za usmjeravanje pažnje međunarodne i domaće javnosti na duboku političku i društvenu krizu u Crnoj Gori, istakao je Slaven Radunović, predsjednik odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore i poslanik DF u crnogorskom parlamentu.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta je izvještaju o Crnoj Gori, koji je juče usvojen, naveo da je korupcija i dalje ozbiljan problem, a izražava se zabrinutost i zbog organizovanog kriminala i slobode medija.

"Rezolucija Evropskog parlamenta, koju je upravo usvojio njen spoljnopolitički odbor, pokazala je da su zvaničnici iz Brisela tek nakon što je Demokratski front otpočeo vaninstitucionalnu borbu za slobodne i fer izbore, priznali da u Crnoj Gori postoji ozbiljna politička polarizacija i da stanje nije ni izbliza onakvo kakvim ga predstavljaju predstavnici režima. Razumijemo da dio opozicije još nije spreman na proteste kao oblik pritiska na Đukanovića, ali smatramo da više nema opravdanja za izbjegavanje bojkota parlamenta od strane svih opozicionih subjekata, koji bi u kratkom roku potpuno ogolio autokratski i kriminogeni karakter režima i natjerao Đukanovića na abdikaciju", istakao je Radunović.

On je dodao da je veoma važna i činjenica da je iz predloga Rezolucije izbačen paragraf koji se odnosio na dobijanje pozivnice za priključenje NATO-u, jer je kako tvrdi Radunović to pitanje koje vlast u Crnoj Gori zloupotrebljava, predstavljajući atlantske integracije kao preduslov za punopravno članstvo u EU.

"Najava predsjednika DPS-a da je spreman da otpočne još jednu rundu pregovora sa dijelom opozicije, govori o gotovo bezizlaznoj situaciji u kojoj se nalaze on i njegov režim, a ovaj poziv je direktno izazvan zakazivanjem novih protesta DF-a. Suočen s najavom serije novih protesta DF-a, Đukanović traži slamku spasa, a vidi je samo u novim pregovorima, koji su se već pokazali kao efikasan način da kupi vrijeme i nekako se primakne izborima koje bi organizovao sa pozicije premijera. Nadam se da se u opoziciji neće naći niko ko bi ponovo uletio u ovu zamku koju predsjednik DPS-a zove "kucanje na otvorena vrata", jer su prethodni pregovori pokazali da on nije spreman na suštinsku saradnju, koja bi dovela do stvaranja vlade za organizaciju poštenih izbora", kazao je Radunović.

DF po riječima Radunovića očekuje da će sve opozicione stranke uspjeti da odole pritiscima sa strane, kojima se kako tvrdi funkcioner DF neki uporno, neprimjereno i nediplomatski miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Ti međunarodni centri moći, imali su sve vrijeme ovog svijeta da pokažu spremnost da pomognu građanima Crne Gore da se oslobode diktature jednog čovjeka, njegovog represivnog aparata i organizovanog kriminala. Danas sa tih adresa stižu ultimatumi opoziciji da pregovara sa diktatorom, čime se upravo njemu pravi velika usluga. DF u potpunosti razumije misiju ambasada i njihovu potrebu da se bore za interese svojih zemalja, ali naša je obaveza da se prvenstveno bavimo interesima i potrebama svojih gradjana. Da bi u Crnoj Gori krenule promjene na bolje, vlada Mila Đukanovića mora pasti. Tek nakon toga, mogu se na kvalitetan način ispregovarati uslovi za fer i slobodne izbore", zaključio je Radunović.

Bonus video: