Ambasadorka SAD: Razgovatajte o uslovima za izbore

"Mnogo puta postoje razlike u mišljenjima. U demokratskim društvima o tim razlikama se raspravlja otvoreno, s uvažavanjem i kroz odgovoran dijalog svih aktera - političara, civilnog društva i javnosti"
46 komentar(a)
Margaret En Ujehara, Foto: Ambasada SAD
Margaret En Ujehara, Foto: Ambasada SAD
Ažurirano: 23.02.2016. 06:21h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Margaret En Uehara pozvala je Vladu i opoziciju da aktuelnu političku situaciju riješavaju kroz konstruktivnu debatu, navodeći da je samo mirna i demokratska sredstva mogu rješavati na održiv način. Ona je u razgovoru za "Vijesti" kazala da će saveznici pažljivo pratiti kako se realizuje izborni proces u Crnoj Gori.

Šta je, po vašem mišljenju, glavni uzrok političke krize u Crnoj Gori? Kako vidite izlaz iz ove situacije? Kako gledate na najave pojedinih političkih subjekata da ne treba isključiti ni mirne proteste kao odgovor na propast pregovora? Može li politička kriza uticati na članstvo Crne Gore u NATO-u?

Razvoj političkih događaja koji je u toku ne bih, ipak, označila kao krizu. Razgovor o tome šta je najbolje za društvo je normalan dio demokratskog procesa. Mnogo puta postoje razlike u mišljenjima. U demokratskim društvima o tim razlikama se raspravlja otvoreno, s uvažavanjem i kroz odgovoran dijalog svih aktera - političara, civilnog društva i javnosti. Zato pozivamo sve strane - vladu i opoziciju - da učestvuju u demokratskoj i konstruktivnoj debati. Samo mirna i demokratska sredstva mogu riješiti situaciju na odgovarajući i održiv način.

Crna Gora stalno napreduje na putu evroatlantskih integracija. Reforme i rezultati koje je do sada postigla u procesu evroatlantskih integracija učinili su Crnu Goru sposobnijom i otpornijom na izazove. Ako svi akteri stave interes crnogorskih građana na prvo mjesto, Crna Gora će nastaviti put ka prosperitetnijoj i sigurnijoj budućnosti.

Kako komentarišete činjenicu da bi Crna Gora mogla da postane članica NATO-a bez iskustva demokratske promjene vlasti i sa čovjekom koji vlada zemljom 25 godina uz ozbiljne optužbe i dokaze da izbori nijesu regularni?

Saveznici su prepoznali napore Crne Gore u dostizanju uslova za članstvo - reforma bezbjednosnog sektora, poboljšanje vladavine prava i povećanje javne podrške za NATO - i postigli konsenzus o pozivu Crnoj Gori da se pridruži alijansi. Članice NATO-a, uključujući SAD, navele su, takođe, da se od Crne Gore očekuje dalji napredak u svim tim oblastima tokom pretpristupnih pregovora. Izgradnja institucija je bitna i treba da se nastavi. Građani moraju imati povjerenje da postoje institucije koje mogu da zaštite njihova osnovna prava.

Stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore i potpuna primjena demokratskog i fer izbornog procesa ove godine biće ključni. Saveznici će pažljivo pratiti kako se izborni proces realizuje. Podstičemo sve strane u dijalogu da budu fleksibilne i pronađu rješenja koja će biti korisna za građane Crne Gore. Važno je da se pomogne izgradnja povjerenja javnosti u predstojeće izbore.

Jedna od poruka američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena tokom razgovora prošlog septembra sa premijerom Milom Đukanovićem bila je da će Sjedinjene Američke Države podržati članstvo Crne Gore u NATO-u "s vrlo važnim uslovima o nastavku izgradnje vladavine prava i obezbjeđenja snažne podrške javnosti". Koliko je od tada napravljeno na području vladavine prava?

Kao što smo rekli mnogo puta, sada treba da vidimo efikasnu primjenu postojećih zakonskih i institucionalnih poboljšanja, što može dovesti do mjerljivih rezultata. Tokom protekle godine, posebno od kada su imenovani novi vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac, svjedoci smo određenih dobrih rezultata. Međutim, tužioci moraju biti dodatno pomognuti u njihovim nastojanjima i moraju im se dati alati kako bi bili uspješni. Nastavak rada policije, tužilaštva i sudstva su ključni za izgradnju povjerenja u pravni sistem. Ostale institucije, uključujući i novoosnovanu Agenciju za borbu protiv korupcije, imaju, takođe, važnu ulogu.

Kako komentarišete činjenicu da još nije izabran šef specijalnog policijskog tima? Kako ocjenjujete dosadašnji rad Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva? Koja su vaša dalja očekivanja od vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca?

Spor oko imenovanja šefa posebnog policijskog tima treba riješiti što je prije moguće na zadovoljstvo svih strana i u skladu s vladavinom prava. Ponavljam, važno je da Specijalno državno tužilaštvo ima sve mandatom predviđene alate na raspolaganju. Snažno podržavamo rad vrhovnog državnog tužioca i specijalnog tužioca i podstičemo ih da nastave svoje napore koji su od ključne važnosti. Građani Crne Gore ne očekuju ništa manje od njih. Njihov rad je veoma važan u pokazivanju da se zakoni primjenjuju jednako prema svima. Vladavina prava je suštinski bitna za izgradnju povjerenja u vladu i stvaranje kohezivnog društva.

Poruke koje dolaze iz Rusije upozoravaju da Crna Gora treba da organizuje referendum o članstvu u NATO-u. Šta mislite o porukama zvanične Moskve? Koliko je jak ruski uticaj u Crnoj Gori i može li to spriječiti Crnu Goru na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u?

Odluka Crne Gore o priključivanju NATO-u je na samoj Crnoj Gori i članicama alijanse. Ako građani Crne Gore i njihovi politički lideri žele da budu u NATO-u, i ako Crna Gora ispuni sve potrebne uslove, Crna Gora će postati 29. članica NATO-a. Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće stabilnosti Balkana i Evrope i pokazati da vrata NATO-a - što je temeljni princip alijanse - ostaju otvorena.

Jeste li zadovoljni trenutnom javnom podrškom za ulazak Crne Gore u NATO? Koji je procenat te podrške prema vašim podacima?

Podrška crnogorske javnosti članstvu u NATO-u je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci i ubijeđeni smo da će nastaviti da raste tokom perioda pridruživanja. Podstičemo Vladu Crne Gore da nastavi napore objašnjavanja prednosti i obaveza članstva građanima ove zemlje.

Tužilaštvo da nastavi da se bavi aferom “Telekom”

Jesu li Sjedinjene Države i dalje zainteresovane za rješavanje afere “Telekom”, s obzirom na to da je ambasada SAD tokom mandata vaše prethodnice Su K. Braun saopštila da "postoje dokazi" o korupciji u ovom slučaju?

Građani i institucije Crne Gore trebalo bi da budu najviše zainteresovani za rješavanje ovog slučaja. Jasno nam je da Tužilaštvo nastavlja istragu.

Crna Gora treba da nastavi da se bavim ovim slučajem i drugim novijim slučajevima navodne korupcije.

Generalno, ne samo u nekom posebnom slučaju, želimo da vidimo stručne i sposobne institucije koje garantuju sigurno, pravedno i predvidljivo pravno okruženje.

Mladima treba dati šansu da oblikuju budućnost države

Koji su vaši utisci o Crnoj Gori? Šta vam se najviše sviđa i šta biste najradije promijenili?

Crna Gora je predivna zemlja sa prijatnim, srdačnim ljudima. Trinaestog februara navršila se prva godišnjica mog dolaska u Crnu Goru. Trudila sam se da upoznam, cijelu zemlju, od planina na sjeveru do obale. Nemoguće je da odaberete jednu omiljenu stvar. Volim svako mjesto koje sam do sada posjetila i radujem se još češćim putovanjima u drugoj godini mog mandata.

Rekla sam ranije da bih jednu stvar promijenila, ako bih mogla, a to je količina pušenja cigareta, posebno u restoranima. Ohrabruje me intenzitet građanskog učešća u društvu, ali to uvijek može biti više. Posebno mladim građanima Crne Gore - raznorodnim budućim liderima ove zemlje - treba ponuditi više mogućnosti i podstaći ih da učestvuju u oblikovanju svoje budućnosti i budućnosti svoje države.

Bonus video: