DNP: Konjević nema pravo da se bavi opozicionim zahtjevima, jer je dokazao lojalnost režimu

U toj stranci smatraju da bi Konjević svoje slobodno vrijeme ovih dana trebalo da usmjeri na intenzivno pripremanje odbrane pred državnim tužilaštvom, umjesto što kroz „izigravanje opozicionara pokušava sebe da abolira odgovornosti“
10 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2016. 15:41h

Bivši ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nema pravo da se bavi opozicionim zahtjevima, jer je prije par mjeseci dokazao najveći stepen servilnosti i lojalnosti aktuelnom režimu, ocijenjeno je iz Demokratske narodne partije (DNP).

U toj stranci smatraju da bi Konjević svoje slobodno vrijeme ovih dana trebalo da usmjeri na intenzivno pripremanje odbrane pred državnim tužilaštvom, umjesto što kroz „izigravanje opozicionara pokušava sebe da abolira odgovornosti“.

„Bivši ministar unutrašnjih poslova odigrao je ključnu ulogu u nasilnom i brutalnom napadu policijskih i parapolicijskih formacija na učesnike mirnih demokratskih protesta u organizaciji Demokratskog fronta (DF)“, saopštio je portparol DNP-a, Milun Zogović.

Ti napadi, smatra on, imali su za cilj da nasiljem spriječe neminovne demokratske procese koji bi zasigurno doveli do stvaranja uslova za formiranje prelazne Vlade i organizaciju prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori.

DF je, zbog svega toga, protiv Konjevića, kao odgovornog lica koje je donosilo odluke i davalo saglasnost o svim akcijama pripadnika policije, podnio krivičnu prijavu zbog zloupotreba službene dužnosti, sprječavanje javnog skupa, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opšte opasnosti i uništenje i oštećenje tuđih stvari prilikom napada policije na učesnike protesta u oktobru prošle godine.

Sve to, smatra Zogović, ukazuje da su se odavno stekli uslovi da državno tužilaštvo procesuira bivšeg ministra policije.

„Poručujemo Konjeviću da nema nikakvo pravo da se bavi opozicionim zahtjevima, jer je upravo on prije par mjeseci dokazao najveći stepen servilnosti i lojalnosti aktuelnom režimu“, saopštio je on.

Prema riječima Zogovića, naivna su očekivanja da će građani Grne Gore zaboraviti i oprostiti „trovanje suzavcima, prebijanja, otmice novinara i poslanika, polomljene kosti, progon i jurnjavu po ulicama Podgorice, za koje je odgovoran upravo Konjević“.

„Podsjećamo da je Konjević u svojstvu ministra tih dana u javnosti iznosio tvrdnje i hvalospjeve o profesionalnom postupanju policije i bio javno ponosan na svoju ulogu“, naveo je Zogović.

On smatra da je jedini ispravni put da se Konjević javno pokaje i izvini za, kako je rekao Zogović, sramnu ulogu u prebijanju i nezakonitom hapšenju crnogorskih građanja i da sva svoja saznanja stavi na raspolaganje državnom tužilaštvu, preuzmajući punu odgvornost za svoju ulogu i postupke.

„Imajući sve ovo u vidu, ako Konjević stvarno želi da doprinese započetom procesu demokratskih promjena, ni pod kojim uslovima, ne bi trebalo da se poziva na imunitet, već da se stavi na raspolaganje nadležnom tužilaštvu i suoči sa sopstvenom odgovornošću kako bi u skladu sa zakonom svi odgovorni snosili pravne konsekvence“, poručio je Zogović.

Bonus video: