Rudović: URA se sprema za drugu fazu borbe za slobodne izbore

"Sadašnja vlast nije spremna da se odrekne mehanizama za namještanje izbora, ali da bi to zamaglila nemjeravala je da opoziciju učini dekorom u državnom aparatu i dovede je u zamku da bude primorana da prizna rezultate izbora koji su plod nastavka pritisaka, ucjena i kupovine glasova“
11 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 22.02.2016. 15:22h

Rukovodstva opozicionih partija moraju se pripremiti za važne odluke o narednim koracima, koji treba da podrazumijevaju opozicionu saradnju, poručeno je iz Građanskog pokreta URA.

Član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, ocijenio je da će uskoro početi nova faza borbe i da bi Demokratskoj partiji socijalista (DPS) sada najviše odgovaralo da se opozicija pasivizira i pomiri sa činjenicom da je očekuju još jedni namješteni izbori.

"Zato rukovodstva opozicionih partija moraju da se pripreme za važne odluke o narednim koracima, koji bi trebali podrazumijevati opozicionu saradnju kako bismo DPS primorali da shvati da političkim nasiljem samo produbljuje probleme. Građanski pokret URA riješen je da, u koordinaciji sa onima koji to budu željeli, krene u sljedeću fazu borbe za slobodne izbore“, rekao je Rudović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, Građanski pokret URA učinio je sve da se tokom parlamentarnog dijaloga postigne dogovor kako se ne bi produbljivala politička i ukupna nestabilnost, ali se, dodao je, ispostavilo da to nije bio cilj i DPS-a.

Ta stranka, kako je rekao Rudović, nije željela iskreni dogovor već da nastavi sa političkim nasiljem.

"Sadašnja vlast nije spremna da se odrekne mehanizama za namještanje izbora, ali da bi to zamaglila nemjeravala je da opoziciju učini dekorom u državnom aparatu i dovede je u zamku da bude primorana da prizna rezultate izbora koji su plod nastavka pritisaka, ucjena i kupovine glasova“, naveo je on.

Rudović je kazao da je sve što se dešava u Tivtu uoči izbora u toj opštini najbolja ilustracija neiskrenosti DPS-a i njihovog plana da na nečastan način uđe u izbornu utakmicu.

Parlamentarni dijalog je, smatra on, bila nezaobilazna faza borbe za promjene i za slobodne izbore. „DPS je izvučen na čistinu i učinio nespornim da želi da nastavi sa starom praksom“.

Zato, rekao je Rudović, nijesu htjeli da pristanu da opozicioni predstavnici kontrolišu tokove novca i zapošljavanja u opštinama, da opozicija predloži generalnog inspektora ANB-a, da se uspostavi kontrola nad državnim preduzećima kako bi se zaustavile zloupotrebe u funkciji izbornog rezultata DPS-a.

"Da Agencija za elektronske medije istinski počne da radi svoj posao, nijesu htjeli da se odreknu kontrole nad Javnim servisom i omoguće profesionalnu, nepristrasnu uređivačku politiku koja će biti u funkciji javnosti, a ne držanja strane vlasti ili opoziciji“, naveo je on.

Bonus video: