SDP ne isključuje mogućnost protesta

"Koncept razbijanja pregovora je već bio napisan, ali ponoviću da je jasno da funkcija predsjednika parlamenta nikada nije bila prepreka da se dođe do dogovora”, istakao je Kivokapić
69 pregleda 76 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Filip Roganović
DF Protesti, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.02.2016. 19:12h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je kazao da je potrebno ispuniti uslove, da bi se ponovo razgavaralo sa DPS–om, ne isključujući mogućnost protesta.

"Sledeći potez, što se tiče SDP zbog ovakvog, upotrijebiću najblažu riječ, nedobronamjernog vođenja razgovara, da je do kraja izgubljeno povjerenje, biće još strožiji zahtjevi. Naravno, to može ići u pravcu zahtjeva za novom Vladom. Čuli ste kolegu Miodraga Lekića, ta linija protesta koju traži Demos, ostaje otvorena. Ali naravno, ja spadam u one koji misle da u institucijama treba ostati do kraja. Sjedio sam u Miloševićevim parlamentima i u premijerovom parlamentu dok je bio u ratnom pohodu i borio sam se za svoje ideje. Sada nije mnogo lakše, ali to moramo raditi, što ne isključuje proteste, kao način dobro organizovanog građanskog otpora, sprječavanju da se slobodno mogu izjasniti na izborima i dati temeljni legitimite demokratiji u Crnoj Gori, a to je da je vlast izraz volje građana”, istakao je Krivokapić.

On je naglasio da je uloženo puno u taj dijalog.

"Premijer je bio protiv EU u tom dijalogu. Uspjeli smo da nakon tri mjeseca, mukotrpno, nakon protesta, pokušamo graditi povjerenje. Jasno je bilo na kraju, na kraju se pokazuje pravi rezultat da je bilo mnogo simulacije. Da se u proces moralo ući, bez želje da se proces završi. Poslije ovakve i onakve ucjene Pozitivne Crne Gore, moralo se dobiti još malo vremena, "namicanja" podrške Vladi, da bi sada postalo jasno, da se ključni zahtjev za kontrolu izbora ne želi ispuniti. Postoji jedan zahtjev koji takođe je neprihvatljiv njima, da više Savjet za privatizaciju ne može donositi odluke, nego Vlada konsenzusom. To bi zaustavilo sve one prijetnje koje postoje u Solani, na Buljarici, Institutu Igalo, to ćete vidjeti u narednim mjesecima, zbog čega je potrebno ovakvo namicanje većine i da je to glavni cilj. Da ovih šest mjeseci ne budu u susret fer izborima, nego daljoj pohari narodne imovine. Zato je bilo jasno da se ne želi dogovor i zato nije bio potreban svjedok - EU", kazao je Krivokapić.

Upitan da li će biti on inicijator ponovnog dijaloga, Krivokapić je kazao samo da u slučaju da premijer Đukanović prihvati uslovi koji su ostali.

"Koncept razbijanja pregovora je već bio napisan, ali ponoviću da je jasno da funkcija predsjednika parlamenta nikada nije bila prepreka da se dođe do dogovora”, istakao je Kivokapić.

On je kazao je da će se inicijativa Demokratske partije socijalista o njegovoj smjeni naći na prvoj redovnoj sjednici republičkog parlamenta.

"Nema potrebe da se od toga bježi, jer je premijer jasno pokazao zašto želi tu sjednicu. Želi da pokaže da ima vladinu većinu i da ima novu parlamentarnu većinu. Zbog toga je ta sjednica najvažnija po tome da se pokaže da postoji, čak inicirana političkom korupcijom, većina, da je stabilna i da ta "viseća" vlada nije "viseća" i da ima neku. Ne moram da budem na funkciji da bi bio slobodan čovjek. Takve inicijative su dobrodošle, do sada su dva puta od strane opozicije bile takve inicijative. Vidjećemo da li u parlamentu ima nova većina od 41 poslanika, koja može da da legitimet predsjedniku parlamenta", kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare organizovanoj nakon otvaranja konferencije "Sloboda izražavanja i odgovornost medija".

Kivokapić je kazao da je politička korupcija zavladala u parlamentu.

"Toga nije bilo u 25 godina. Prvi put se sada to dešava u crnogorskom parlamentu. Korupcija je konačno dobila politički iskaz. Bila je Podgorica bila je Budva, vladalo se otimanjem, kupovinom odbornika, sada se to radi sa poslanicima. To je poslednja faza, metastaza jednog načina vladanja, kome na slobodnim izborima mora doći kraj, jer postaje prijatnja državi", ocijenio je Krivokapić.

"Manjinske stranke dio satelitske mreže DPS"

Upitan kako komentariše namjeru manjinskih stranaka Force HGI i Bošnjačke partije da daju podršku inicijativu DPS za njegovu smjenu, upravo naroda za čija se prava borio Krivokapić je kazao da "kada su se branili manjinski narodi Hrvati, Bošnjaci… , ni te partije ni ti ljudi nijesu bili poznati javnosti“.

"To je dokaz da su nastali samo kao dio satelitske mreže DPS, takozvani falsifikati. Falsifikati odbrane manjinskih naroda, falsifikata Liberala, falsifikata SDP.. Tako da je stvorena mreža falsifikata izvornih boraca za manjinska prava, koji su tada radila LSCG i SDP. Kada je opasnost prestala, kada je to posao, a ne odbrana, onda su se pojavili i ti politički subjekti. Ta mreža satelita sada pravi simulaciju podršku DPS. Sve je to satelitski dio DPS. Kada su stvarno bila ugrožena prava manjinskih naroda, njih niđe nije bilo“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je jasno do koje mjere ide ta potreba da se poslušnost i falsifikati u političkom životu pretvori u simulciju demokratije.

"Zato je SDP glasao protiv Vlade, jer sve to služi jednom cilju - održavanju vlasti po svaku cijenu. I to čak nije ključna poruka, već je ključna poruka dalja ekonomska pohara Crne Gore u susret izborima i naravno bježnje od fer izbora. Nije mi iznenađenje, dijagnoza mi je bila jasna, sada se samo vidi zašto se to dešava, sada se više tragovi ne mogu sakriti, jer treba obrazložiti zbog čega se glasa protiv, ako postoji razlog. Nemaju razloga u ovih četvrt vijeka, već suprotno", kazao je Krivikapić.

Bonus video: