SD: Dijalog propao zbog Krivokapića

Za Krivokapića su, kako smatraju SD, sva mjesta koja je vladajuća struktura velikodušno ponudila beznačajna, u poređenju sa očuvanjem sopstvene funkcije
22 komentar(a)
Parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2016. 14:48h

Parlamentarni dijalog je propao zbog predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, ocijenile su Socijaldemokrate (SD), navodeći da je za njega dijalog bio paravan preko kojeg je namjeravao da sačuva svoju funkciju.

Iz te partije su naveli u saopštenju da je parlamentarni dijalog neslavno završen dominantno zbog njegovog, kako su naveli, samoproklamovanog medijatora Krivokapića.

Iz SD-a su ocijenili je Krivokapić po ko zna koji put demonstrirao zaljubljenost u samog sebe, a još više u svoju funkciju, za koju je, kako su kazali, očigledno strastveno i emotivno vezan, da je samoinicijativno, mimo bilo kakve zdrave logike, kao jedan od prvih uslova za prihvatanje sporazuma oko povjerenja u izborni proces, “uvalio” potrebu očuvanja svoje pozicije.

“Na taj način je još jednom demonstrirao ono na šta mi u SD-u već neko vrijeme ukazujemo - da je za njega parlamentarni dijalog bio isključivo paravan preko kojeg je namjeravao da sačuva fotelju predsjednika parlamenta, koja mu inače ne pripada, nakon što je 27. januara i zvanično smjestio sebe i manji dio onoga što je ostalo od njegove partije, pod skute svog mentora Miodraga Lekića, u nadi da će u koalicionom aranžmanu sa njim obezbijediti parlamentarni status", rekli su iz SD-a.

Prema njihovim riječima, očigledno je da je ključni moto Krivokapića tokom parlamentarnog dijaloga bio – “ništa nije dogovoreno, dok se oko moje funkcije ne dogovorimo”.

Za Krivokapića su, kako smatraju SD, sva mjesta koja je vladajuća struktura velikodušno ponudila beznačajna, u poređenju sa očuvanjem sopstvene funkcije.

Crna Gora će, kako se naveli, i bez Krivokapića na čelu parlamenta, nekako “preteći”, a parlamentarni život će se i nakon njegove izvjesne smjene nastaviti.

“To važnije od bilo kojeg pojedinca. A nastaviće se, na sreću građana Crne Gore, i nezaustavljiv proces raščišćavanja političke scene”, dodali su iz SD-a.

Oni su kazali da su uvjereni da sa novim predsjednikom parlamenta značajno rastu i šanse za uspješnim završetkom nekog novog dijaloga, koji će se voditi u institucijama sistema, gdje mu je uostalom i mjesto.

“Međutim, i ostatak opozicije je, sa druge strane, odbijanjem onoga što nikad od uvođenja višestranačkog sistema nije imala, pokazao da im cilj nije bio postizanje dogovora u cilju otklanjanja sumnji u izborni proces, nego njena želja da nekako bez izbora uđe u Vladu, ali očigledno pod uslovom da aktuelna Vlada ode u opoziciju, zbog čega su im, uostalom, apetiti i zahtjevi svakodnevno rasli”, poručili su iz SD-a.

Iako su, kako su kazali, krajnje dobronamjerno, još prije par mjeseci, javno ukazivali na farsičnost parlamentarnog dijaloga pod medijatorstvom “visećeg” medijatora, dobro je što se čak i on kao takav dogodio iz najmanje dva razloga.

“Prvi, jer je pokazao da je Crna Gora stasala u državu savremenih demokratskih dostignuća u kojoj se o ozbiljnim temama razgovara bez pretjeranih tenzija”, poručili su iz SD-a.

Drugi je to što je, kako su rekli, parlamentarni dijalog do kraja ogolio aspiracije pojednih političkih subjekata, njihovu neozbiljnost i strah od preuzimanja odgovornosti.

“Sada je svima jasno da je vladajuća struktura, svjesna osjetljivosti političkog trenutka, a uz želju da se potpuno uklone bilo kakve sumnje u već izvjesnu novu pobjedu na izborima, još jednom pokazala svoju iskrenu privrženost demokratskom dijalogu, ponudivši novokomponovanoj opoziciji mnogo više od onoga što su, oni koji su neiskreno ušli u priču oko dijaloga, kao i njihovi mentori sa strane, i sami očekivali”, zaključili su iz SD-a.

Bonus video: