Raonić: Vremena za dijalog još ima

Što se tiče "tajne policije", Raonić smatra da je ona toliko zatvorena i bitna, tako da čak ni skupštinska kontrola ne postoji, pa je tako bilo za očekivati u ovoj fazi da se uspostavi opoziona kontrola nad njom
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2016. 15:04h

Nepostojanje povjerenja među političkim liderima u vezi sa stvaranjem uslova za fer izbore šalje lošu sliku o državi, ocijenio je izvršni direktor Građanske alijanse, Boris Raonić, navodeći da vremena za dijalog još uvijek ima.

Komentarišući neuspjele pregovore vlasti i opozicije radi stvaranja uslova za fer i slobodne izbore, Raonić je naveo da je dijalog potrebno nastaviti zbog njegove ljekovitosti.

Prema njegovim riječima, šteta je da što proces nije bio transparentniji, jer se sada ne bi došlo u situaciju da se iznose polu-informacije iz dijaloga.

“Zbog toga je bitno da u ovoj fazi imamo jasnu sliku zbog čega je proces propao, jer je sigurno da radikalizacija u obliku bojkota institucija, protesta na ulicama i sličnih vanistitucionalnih metoda ne bi bile nikome od koristi, jer su naredne dvije godine krucijalne za intergartivne procese, odnsno demokratsko sazrijevanje društva”, kazao je Raonić agenciji MINA.

On, kako je pojasnio, nije siguran da ikome ko državnički razmišlja, odgovara radikalizacija i vanistititucionalno djelovanje, pa je trenutak da se lideri partija osvijeste, porazgovaraju sa građanima i prestanu razmišljati samo o partijskim interesima.

Raonić smatra da nepostojanje povjerenja među političkim liderima ni oko uslova za fer izbore šalje lošu sliku o državi.

“Dodatno nepovjerenje će zbuniti i radikalizovati građane i zabrinuti međunarodne prijatelje, jer su parlamentarni dijalog, koji je urušen, podržali svi relevantni međunarodni akteri”, rekao je Raonić.

On je ocijenio da je vlastima bitno da zbog pokazane moći i urušavanja pozicije moći, dovedu do smjene predsjednika Skupštine, iako će ta uloga u perodu do izbora biti skoro pa nebitna.

“Dobro je da je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić ponudio ostavku na tu poziciju, čime je sada loptica u dvorištu Demokratske partije socijalista (DPS)”, poručio je Raonić.

On je bitnim ocijenio što je i pored pasivne uloge, šef delegacije Evropske unije u Podgorici učestvovao u pregovorima.

Bitno je, smatra Raonić i zbog čega se DPS protivio njegovom ušešću i što oni koji treba, makar s međunarodne adrese, znaju iz prve ruke stvarne uzroke propasti pregovora.

“Makar u uobičajnom diplomatskom maniru, bitno je da Evropska unija ima svoje viđenje sadašnje situacije, ali je važno i da se Sjedinjene Američke Države uključe u proces, jer im je uloga Crne Gore bitna zbog prekretnce na kojoj se nalazi kompletan region, a sva je prlika da će se konačno malo više posvetiti ovom području”, smatra Raonić.

Izvjesno je, kako je ocijenio, da opozicija neće prihvatiti da učestvuje na izborima po modelu koji je javnost vidjela nakon objavljenih snimaka sa sjednica vladajuće partije. "Ali i pozicija DPS-a je takva da se sigurno neće odreći svih alatki koje drže".

“Sada je na jednima i drugima da procijene šta su im najbitnije stvari”, poručio je Raonić.

On je naveo da je protiv političkog uređivanja javnog servisa i protiv toga da jedna strana dobija enormno bolju poziciju u informativi TVCG, kao i da postoje liste nepoželjnih na javnom servisu, koje se, kako je dodao, prave u kabitetima van javnog servisa.

Što se tiče "tajne policije", Raonić smatra da je ona toliko zatvorena i bitna, tako da čak ni skupštinska kontrola ne postoji, pa je tako bilo za očekivati u ovoj fazi da se uspostavi opoziona kontrola nad njom.

Bonus video: