Opozicija ni blizu ključevima izbora

“Neka premijer prihvati sve ostale stvari, isti tren je riješeno pitanje predsjednika parlamenta”, rekao je Krivokapić
98 komentar(a)
Parlamentarni dijalog, Foto: Luka Zeković
Parlamentarni dijalog, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2016. 07:18h

Od ulaska opozicije u kabinet Mila Đukanovića, kao i u fondove, uprave i preduzeća gdje je država većinski vlasnik nema ništa, pa time ni od kontrole mogućih zloupotreba državnih resursa tokom izbora.

Rezultat skoro tromjesečnih razgovora lidera parlamentarnih partija, koje je pratio šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, biće izgleda jedino smjena predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića koji je i pokrenuo dijalog i doveo EU.

Tumačenja oko toga šta je ostalo sporno oprečna su. Premijer i lideri stranaka, koji podržavaju njegovu Vladu Darko Pajović (Pozitivna), Ivan Brajović (SD), Marija Vučinović (HGI) i Rafet Husović (BS), rekli su nakon sastanka da su to samo dvije stvari: ne dolazi u obzir smjena rukovodstva Informativnog programa RTCG i nema garantovanja pozicije rukovodstvu Skupštine do parlamentarnih izbora.

Krivokapić i opozicioni lideri međutim tvrde da je spisak znatno duži i da su na njemu i odbijanje da se opoziciji ustupi pozicija generalnog inspektora ANB, da im se omogući veto u odlukama organa upravljanja EPCG, Pošte, Aerodroma, “Montenegro eirlajnza”, ”Plantaža” i “Monteputa”. Đukanović nije pristao ni da pomoćnik sekretara za finansije u lokalnoj samoupravi bude opozicionar... On je međutim na pres konferenciji rekao da je u vezi sa tim pitanjima pokazivao fleksibilnost i da bi se oko toga možda i mogao postići sporazum.

Prema informacijama “Vijesti”, on je na sastanak donio sporazum sa mjestima za potpisivanje, ali bez sedam spornih djelova. O tome šta mu je najviše zasmetalo, rekao je na presu: “Uprava parlamenta mora biti izraz većinske podrške u parlamentu. Zbog toga nema tome mjesta u političkom sporazumu”, objasnio je. Đukanovićje nagovjestio mogućnost da će inicirati glasanje o povjerenju Krivokapiću, kao što je najavio tokom rasprave o povjerenju vladi. U međuvremenu, šef kluba DPS-a Milutin Simović je u izjavi za RTCG i najavio da će to biti vrlo brzo.

Predsjednik Skupštine optužio je, međutim, premijera da ne govori istinu i da je odbio sve zahtjeve “koji diraju u nešto što ne smije da se dira”. Krivokapić je kazao da se Javni servis ne brani zbog interesa države, već što je “fabrika laži”, da je odbijeno kontrolisanje finansija i zapošljavanja na lokalnom i državnom nivou.

“Neka premijer prihvati sve ostale stvari, isti tren je rješeno pitanje predsjednika parlamenta. Kome je do funkcije on sjedi do vlade, a mi smo rekli da trebamo slobodne izbore i bez toga nema prijema u NATO”, rekao je Krivokapić, koji je i na sastanku ponudio ostavku.

Predstavnici opozicije su tokom dijaloga upozorili Đukanovića da će biti odgovoran za povećanje političkih tenzija u državi. Prema tvrdnjama učesnika, prvi put od početka pregovora, protiv promjena urednika u RTCG juče je bio lider Pozitivne Darko Pajović, koji se složio sa tezom DPS-a da to znači politički pritisak na Javni servis. On je na presu rekao da bez ostalih kolega iz opozicije neće u vladu.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da nije optimista poslije ovih rezultata. Na pitanje hoće li dalje poteze Demos uskladiti u koordinaciji sa opozicijom ili samostalno, Lekić je kazao da se uvijek zalagao za saradnju. “Bilo bi dobro da dođe do objedinjavanja, ali na ravnopravnim osnovama”, poručio je Lekić.

Lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević je kazao da mu je žao što nije postignut sporazum za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. “Ne mogu se održati slobodni izbori ako se nastavlja po starom mehanizmu, sa starim načinom funkcionisanja”, ocijenio je Rakčević.

Đukanović je rekao da je spreman na nove forme dijaloga, a Krivokapić da će dok je na toj poziciji pokušati da nađe načina za dogovor. On je rekao i da ulaska u NATO nema bez slobodnih izbora, te da je “unutrašnja politika dio vanjskih odnosa”. Kao mogući datumi parlamentarnih izbora pominju se 2. oktobar ili 16. oktobar.

Uži kabinet odlučio da nema poravnanja sa Đukanovićem

Predsjednik SD Ivan Brajović rekao je da je uži kabinet Vlade Crne Gore donio odluku da se ne prihvati poravnanje sa premijerovim bratom Acom Đukanovićem i da se ide na sudski postupak u slučaju”Limenka”.

“Vlada je donijela odluku, uži kabinet Vlade, da se ne prihvati poravnanje i da se ide na sudski postupak”, rekao je Brajović, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u to vrijeme.

Aco Đukanović je u julu 2012. tužio državu nakon što je dva mjeseca ranije dobio informaciju da MUP neće da se iseli iz zgrade i da mu država neće predati zemljište na lokaciji gdje je ona smještena. On je jednostrano raskinuo ugovor sa državom i podnio tužbu. Aco Đukanović je 2008. potpisao ugovor sa Upravom policije na osnovu koga je zemljište na lokaciji Limenke trebalo da mu bude ustupljeno dvije godine kasnije. Kada je donijeta odluka da nema selidbe, Brajović nije znao da kaže.

On je rekao da on nije učestvovao u kreiranju sporazuma, da nije potpisivao, ali da je čim je Uprava policija vraćena u nadležnost MUP-a, uputio pismo Upravi policije da odmh iseli dio prostorija iz nove zgrade UP kako bi se tu preselio MUP.

Bonus video: