Damjanović: Nova privatizacija je nova dubioza

Damjanović se nada da će se nadležni organi pozabaviti i privatizacijom Novog duvanskog
5 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2016. 20:20h

Privatizacija Novog duvanskog kombinata ništa dobro neće donijeti ni duvanskoj industriji, ni građanima, već će samo dovesti do novih dubioza, smatra predsjednik skupštinskog Anketnog odbora za Duvanski kombinat (DKP), Aleksandar Damjanović (SNP).

Sjednica Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje DKP-a nije juče održana zbog nedostatka kvoruma, već je odložena za srijedu. Na sjednicu se pojavilo samo šest od 12 članova Anketnog odbora - Damjanović, Danko Šarančić (SNP), Branko Čavor, Predrag Sekulić i Miodrag Vuletić (DPS) i poslanik Bošnjačke stranke Almer Kalač.

Damjanović je naveo da poslanici Demokratskog fronta, Koča Pavlović i Vladislav Bojović od treće sjednice Anketnog odbora iz političkih razloga ne učestvuju u radu Skupštine, a nije dobio obavještenje za odsustvo poslanika Albanske alternative, Nika Đeljošaja i Pozitivne, Gorana Tuponje.

Damjanović je kazao “Vijestima” da je ponudio da se privatizacija završi donošenjem leks specijalisa, a ne da se završava na način, kako je to započeto, u netransparentnoj proceduri, koja je sad finalizovana, takođe, u netransparentnoj proceduri.

„Smatram da je ovo što se sada radi pokušaj da se adaktira priča o poslovanju starog Duvanskog kombinata i sve ono što je nezakonito urađeno u vezi sa kupoprodajom imovine DKP-a, kao i osnivanja Novog duvanskog kombinata. S druge strane, to je i pokušaj da se kupe politički poeni u odnosu na izbornu godinu, sa privatizacijom koja ništa dobro neće donijeti ni duvanskoj industriji, ni građanima, već će samo dovesti do novih dubioza“, istakao je Damjanović.

Predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC potpisali su u ponedjeljak Ugovor o dokapitalizaciji, kao i Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom, bez prisustva novinara.

“Nadam se da će se nadležni organi pozabaviti i ovom privatizacijom, ali i poslovanjem Duvanskog kombinata u stečaju, u cjelini”, dodao je Damjanović.

Što se tiče investitora, on je, smatra Damjanović, trebalo da ponudi čvrste garancije kod ozbiljnih banaka, na način kao što je to slučaj u drugim zemljama.

“U slučaju dokapitalizacije Novog duvanskog nema garancija da će država biti obeštećena ako nešto pođe po zlu. Drugo, jasno je da ne možemo govoriti o kredibilitetu investitora koji iza sebe imaju ozbiljno iskustvo i ozbiljno poslovanje”, zaključio je Damjanović.

Bivši radnici DKP-a juče uzeli knjižice

Bivši radnici DKP-a u stečaju, njih 104, uzeli su juče nakon razgovora sa stečajnim upravnikomVeselinom Raičevićem, radne knjižice i rješenja kojima su upućeni na Biro rada. Oni su upravnika upoznali da su Upravi policije prijavili svakodnevna okupljanja ispred sjedišta bivše fabrike, počev od ponedjeljka u deset sati. Oni se nadaju da će Vlada ovlastiti osobu koje će sa njima potpisati rješenja o isplati otpremnina u prosječnom iznosu od 12.000 eura. Taj novac bi trebalo da im bude isplaćen u roku od 30 dana nakon što se za svakog od njih pojedinačno kompletira dokumentracija kod Ministarstva poljoprivrede.

Bonus video: