Evo zbog kojih stavki je propao parlamentarni dijalog

Iz Sporazuma izdvajamo određenja koja nijesu imala saglasnost
74 komentar(a)
Parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2016. 17:54h

Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore bio je tema parlamentarnog dijaloga koji se neslavno završio.

Iz kabineta predsjednik paralamenta, Ranka Krivokapića, izdvojena su sporna pitanja u Predlogu sporazuma.

Iz Sporazuma izdvajamo određenja koja nijesu imala saglasnost:

  • Sporazum potvrđuje očuvanje postojeće rukovodne strukture Skupštine i svih njenih oblika rada
  • Zbog izraženih sumnji u zloupotrebe u prethodnim izbornim procesima, predstavnici opozicije potpisnici Sporazuma, u periodu do održavanja izbora treba da statusno kontrolišu i obezbijede sistem stalnog izvještavanja:
  1. ​Agencija za elektronske medije
  2. ANB – Generalni inspektor
  • Obezbijediti efektivnu kontrolu finansijskih odluka i imenovanja - radno pravih odnosa u lokalnim samoupravama. (modaliteti: posebno ovlašćeno lice u strukturi lokalne samouprave ili sa državnog nivoa)

  • Prisustvo predstavnika opozicije sa pravom na konsenzus-supotpis na sve odluke koje se odnose na moguće zloupotrebe državnih resursa, imenovanja – radno pravnih odnosa u periodu do održavanja izbora biće obezbijeđeno u organima upravljanja sljedećih subjekata:
  1. AD Elektroprivreda Crne Gore
  2. AD Aerodromi Crne Gore
  3. AD Pošta Crne Gore
  4. AD Montenegro airlines
  5. AD “13. jul – Plantaže”
  6. D.O.O. Monteput
  • Da uređivački tim Informativnog programa RTCG, na čelu sa direktorkom TVCG, u skladu sa principom javne odgovornosti i u cilju pružanja sopstvenog doprinosa rješavanju političke krize i izgradnji povjerenja u izborni proces, podnesu ostavke i time omoguće izbor novih kadrova na navedenim pozicijama.

  • Krivična djela koja se odnose na povrede biračkog prava je, kroz izmjene Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, neophodno izmjestiti u nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva. (upućen dopis VDT-u i ministru pravde)

  • Imajući u vidu određeni vremenski period koji je neophodan da bi Vlada, u skladu sa ovim Sporazumom, imala primjerenu funkcionalnost i operativnost u kontroli izbornog procesa, politički subjekti - potpisnici Sporazuma su saglasni da se predstojeći parlamentarni izbori održe u redovnom terminu 16. oktobra 2016. godine.

    Politički subjekti – potpisnici Sporazuma su saglasni da se zbog stvaranja svih uslova za slobodne izbore u Tivtu izbori u ovoj Opštini održe zajedno sa državnim parlamentarnim izborima.

Bonus video: