LP: Politički interesi ne smiju biti iznad Ustava

Za Predsjedništvo LP je neprihvatljivo miješanje dvije grane vlasti i suspendovanje osnovnog demokratskog principa, jasne podjele vlasti i njenih nadležnosti
11 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Savo Prelević
Andrija Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2016. 10:18h

Država i vladavina prava ne mogu biti predmet kompromisa politikih partija, niti javni i interes građana mogu biti zapostavljeni zbog politikanskih interesa bilo koga, smatraju u Liberalnoj partiji (LP).

Predsjedništvo te stranke na vanrednoj sjednici analiziralo je Prijedlog sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, a uoči sastanka lidera političkih partija na kojem treba usvojiti politički dogovor.

Ukazano je da je za LP naročito važno da Sporazum bude usvojen, u skladu sa Ustavnom i zakonskom regulativom, kako bi se stvorili svi uslovi za izbore organizovane po najvišim standardima.

Kako je saopšteno iz LP-a upozoreno je na potencijalne opasnosti koje mogu da u potpunosti derogiraju, ne samo crnogorski politički već i pravni sistem.

Za Predsjedništvo LP je neprihvatljivo miješanje dvije grane vlasti i suspendovanje osnovnog demokratskog principa, jasne podjele vlasti i njenih nadležnosti.

"Prije svega izvršne vlasti, odnosno Vlade izbornog povjerenja koja je i predmet političkog Sporazuma i koja treba da dovede do stvaranja uslova za opšteprihvatljive i fer izbore i druga grana vlasti, zakonodavna, Skupština, koja mora kao u svakoj modernoj državi, da odlučuje u okviru svojih parlamentarnih nadležnosti", kaže se u saopštenju LP-a.

Predsjedništvo liberala pozvalo je sve političke partije da posebnu pažnju obrate na pravno utemeljenje prijedloga Sporazuma.

"Neprihvatljivo je nametati stavove da partijski komesari kontrolišu sve sfere društvenog i javnog života i ugrožavaju normalno funkcionisanje nepolitičkih insitutcija i svakodnevni život građana", ističe se u saopštenju.

Predsjedništvo je ovlastilo predsjednika Andriju Popovića da na sastanku lidera parlamentarnih političkih partija zastupa stav LP ali isključivo u okviru Ustava i važeće zakonske regulative, i preporuka Predsjedništva i Savjeta te partije.

Bonus video: