Delegacija EK i ambasadorka SAD pozvali na dogovor vlasti i opozicije

Opozicija neće potpisati Sporazum ukoliko ne bude novih imenovanja u RTCG i ANB-u
63 pregleda 36 komentar(a)
Mitja Drobnič, Margaret En Uehara, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Margaret En Uehara, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2016. 06:49h

Predstavnici opozicije neće potpisati Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore ukoliko na današnjem sastanku ne bude dogovora o ostavkama uređivačkog tima Informativnog programa RTCG i imenovanja "dokazanog profesionalca" na mjestu generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), saznaju “Vijesti”.

Delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Margaret En Uehara pozvali su predstavnike političkih partija na postizanje dogovora kojim bi bilo omogućeno djelotvorno sprovođenje izbornih reformi.

Iz Delegacije EK, na čijem čelu je Mitja Drobnič, kazali su "Vijestima" da je na Crnoj Gori da postigne politički dogovor kojim će se omogućiti djelotvorno sprovođenje izbornog zakonodavstva na svim predstojećim izborima.

"Naše je očekivanje da će se pronaći rješenje za trenutnu političku situaciju kako bi crnogorske institucije nastavile sa reformama koje su neophodne u procesu pristupanja Evropskoj uniji", kazali su Delegaciji.

Predstavnici političkih partija danas bi trebalo da završe pregovore o Sporazumu za fer izbore, a koordinator parlamentarnog dijaloga Ranko Krivokapić kazao je ranije da bi neusvajanje tog dokumenta predstavljalo veliki korak unazad za demokratiju u Crnoj Gori.

Ueahara je juče na radiju “Slobodna Evropa” pozvala je učesnike u parlamentarnom dijalogu, Vladu i opoziciju, da budu fleksibilni i nađu rješenja koja će biti korisna za sve građane. Ona je kazala da SAD snažno podržavaju politički dijalog u parlamentu i pozivaju sve strane da učestvuju u konstruktivnoj debati.

"Očekujemo da će Vlada sprovesti izborne reforme na otvoren i transparentan način, u dobroj vjeri i u skladu sa zakonom. Podstičemo sve opozicione stranke da se angažuju u parlamentarnom dijalogu i da učestvuju u radu parlamenta. Treba da iskoriste demokratske procese kako bi obezbijedili da Vlada u potpunosti i pravilno izvršava svoje obaveze".

Uehara zove civilni sektor da doprinese povjerenju u izbore

Na pitanje koji je njen stav o aktuelnoj političkoj krizi, Uehara je odgovorila da nije sigurna da bih "ovo nazvala političkom krizom".

"Po mom mišljenju, ovo je vrsta diskusije koja se događa u svim demokratskim zemljama među političkim partijama", rekla je Uehara, pozivajući civilno društvo da pomogne da se izgradi povjerenje javnosti u predstojeće izbore.

Upitana postoji li opasnost da bi kriza mogla da ugrozi evroatlantske ciljeve Crne Gore, Uehara je kazala da ona stalno napreduje na putu integracija.

"Samo demokratska Crna Gora – u kojoj su sve institucije u potpunosti posvećene vladavini prava – može da obezbijedi prosperitetnu budućnost svim građanima".

Bonus video: