Vlahović na sastanku sa Pinigtonom: Razmatranje mogućnosti saradnje Crne Gore i Kanade

Cilj seminara je da motiviše mlade ljude u Crnoj Gori da razmišljaju kako da budu konkurentni/ne na tržištu rada, kako da razvijaju svoje potencijale kao i ideje, u vidu startup programa
10 komentar(a)
Sanja Vlahović i Filip Pinington, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Vlahović i Filip Pinington, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 17.02.2016. 15:43h

Ministarska nauke prof. dr Sanja Vlahović razgovarala je danas sa Ambasadorom Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori Filipom Piningtonom, navodi se u saopštenju ministarstva nauke.

Sastanku su prisustvovali i mr Darko Petrušić, pomoćnik u Ministarstvu nauke, mr Smilja Kažić Vujačić, načelnica Direkcije za međunarodne programe i EU integracije u Ministarstvu nauke, kao i g-đa Olgica Marinković, šefica Odjeljenja za odnose sa javnošću i programe obrazovanja u Kanadskoj Ambasadi u Beogradu.

Povod ovog susreta bilo je razmatranje mogućnosti saradnje između Crne Gore i Kanade, imajući u vidu da pojedine oblasti poput poljoprivrede, proizvodnje hrane, ICT i Biologije mora su visoko na listi prioriteta obje države, navodi se u saopštenju.

Vlahović je iskoristila je ovu priliku da Ambasadora Piningtona upozna sa naučnom politikom u Crnoj Gori i aktivnostima realizovanim u prethodnom petogodišnjem ciklusu, od ustanovljenja ovog resora. Takođe, Vlahović je poseban akcenat stavila na mogućnosti saradnje u oblasti povezivanja nauke i biznisa, kao i zajedničke saradnje na EUREKA projektima, koji se upravo odnose na komercijalizaciju istraživanja i stavljanje nauke u službu privrednog sektora.

Vlahović je istakla i izgradnju Tehnopolisa u Niksiću, kao i pripreme na izgradnji naučno-tehnološkog parka u Podgorici, koji bi trebalo da se gradi u kampusu Univerziteta Crne Gore.

Takođe, Vlahović je apostrofirala važnost uspostavljanja Centra izvrsnosti u Bioinformatici, u čijem radu učestvuje preko 80 istraživača i 8 institucija. Pored ovoga ministarka Vlahović istakla je zadovoljstvo organizovanjem današnjeg seminara na temu „Mogućnosti IT Startup umrežavanja za mlade u Crnoj Gori”, koji se i organizuje uz učešće i podršku Ambasade Kanade, ali i Ministarstva nauke, NVO“Zenska soba“ i Bild studija iz Podgorice.

Cilj seminara je da motiviše mlade ljude u Crnoj Gori da razmišljaju kako da budu konkurentni/ne na tržištu rada, kako da razvijaju svoje potencijale kao i ideje, u vidu startup programa.

Ambasador Pinington istakao je veliku želju da se krene sa projektima saradnje i da je Kanada spremna da podrži aktivnosti u pomenutim oblastima. Takođe, on je istakao da postoji interesovanje i u oblasti Biologije mora, kao i saznanja da Crna Gora ima renomirani Institut u ovoj oblasti. Sa tim u vezi on je najavio dolazak profesora sa Dalhousie Univerziteta iz Halifaksa krajem marta, koji je vodeći univerzitet za istraživanja mora i okeana u Kanadi i jedan od vodećih u svijetu.

Bonus video: