CDT: Izbori u Tivtu prvi test za elektronsku identifikaciju

Nabrajajući najznačajnije obaveze institucija od raspisivanja do dana održavanja izbora, iz CDT-a su kazali da je Skupština opštine Tivat dužna danas da objavi broj odbornika koji će se birati na izborima
5 komentar(a)
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2016. 16:30h

Centar za demokratsku tranziciju apelovao je na sve institucije, koji imaju ingerencije u vezi sa održavanjem izbora u Tivtu, da pojačaju posvećenost i koordinaciju kako bi se oni sproveli u skladu sa zakonima.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlučio je danas da lokalni izbori u Tivtu budu održani 17. aprila.

Iz CDT-a su pozvali sve aktere da iskoriste priliku i steknu neophodno iskustvo za primjenu sistema elektronske identifikacije birača, s obzirom na to da će ovi izbori biti njegov prvi ozbiljan test.

„Apelujemo na Skupštinu Crne Gore da hitno formira radno tijelo koje ima obaveze u sprovođenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPSIK) kako bi ovaj Zakon bio dosljedno sprovreden u praksi“, kazali su iz CDT-a agenciji MINA.

Oni su pozvali i Državnu izbornu komisiju (DIK) da hitno finalizira i objavi sve potrebne podzakonske akte koji regulišu održavanje izbora na biračkim mjestima.

„Budući da je proces parlamentarnog dijaloga u toku i da se očekuje njegov ishod u skorije vrijeme, pozivamo i sve njegove aktere da učine maksimum svojih napora i utiču na državne institucije kako bi sve radnje bile urađene na vrijeme“, naveli su iz CDT-a.

Oni su podsjetili da ključnu ulogu u pripremi i kontroli ovih izbora imaju DIK, čija je obaveza da u kontinuitetu kontroliše birački spisak, zatim Opštinska izborna komisija (OIK-a), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agenicija za sprečavanje korupcije (ASK).

DIK ima obavezu da kao i obaveza kontrole biračkog spiska za koju je zadužen DIK.

Nabrajajući najznačajnije obaveze institucija od raspisivanja do dana održavanja izbora, iz CDT-a su kazali da je Skupština opštine Tivat dužna danas da objavi broj odbornika koji će se birati na izborima.

Danas, kako su naveli, počinju i organičenja koja su regulisana ZFPSIK-om, kao što su ograničenje mjesečne potrošnje državnih organa, zabrana zapošljavanja, zabrana otpisa dugova i obaveze objavljivanje analitičkih kartica.

Danom raspisivanja izbora počinje kontrola finansiranja partija od ASK-a.

U periodu od 6. do 23. marta traje podnošenje izbornih lista, a 28. mart je kajnji rok za određivanje biračkih mjesta, što je u nedležnosti OIK-a.

Do 31. marta potvrđenim listama treba da bude dodijeljeno 20 odsto planiranih sredstava za lokalne izbore.

Krajnji rok za imenovanje biračkih odbora je 7. april, a do istog datuma MUP je dužan da zaključi birački spisak.

Do 10. aprila MUP treba da dostavi biračima obavještenje na kom biračkom mjestu glasaju, kao i da pripremi elektronsku verziju biračkog spiska za svako pojedinačno biračko mjesto u Tivtu.

Krajnji rok do kada birački odbori treba da preuzmu materijal u OIK-u je 14. april, a 15. aprila u ponoć počinje izborna ćutnja koja se završava zatvaranjem biračkih mjesta.

Biračka mjesta će 17. aprila biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20 sati.

Bonus video: