PODNEŠENA SPECIJALNOM TUŽIOCU

Krivična prijava MANS protiv Đukanovića i DPS: Sumnja u pranje novca, falsifikovanje isprava...

"Duško Knežević je više puta javno saopštio da se o predaji ovog novca u iznosu od 97,5 hiljada eura Slavoljubu Stijepoviću, prethodno dogovorio sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem"
5007 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas krivičnu prijavu protiv Demokratske partije socijalista (DPS), njenog predsjednika Mila Đukanovića, odgovornih u toj partiji, kao i protiv više NN lica - aktivista DPS-a zbog sumnje u pranje novca, falsifikovanje službene isprave i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, saopšteno je iz te NVO.

"U krivičnoj prijavi koja je podnijeta specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, navedeno je da su prijavljeni obavili konverziju 100 hiljada dolara u eure, čije porijeklo su prikrili znajući da se radi o novcu pribavljenom krivičnim djelom, sačinili službene isprave - finansijske izvještaje i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja sa neistinitim podacima u kojima nijesu navedene donacije koje je DPS primao. Uz to su taj novac preko aktivista koristili za uticaj na slobodu opredjeljenja pri glasanju, odnosno kupovinu glasova na izborima u Zeti", navodi se u saopštenju MANS.

Iz te NVO su dodali da se u krivičnoj prijavi podsjeća da je 12. januara ove godine u medijima objavljen snimak na kome se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji navodi da se u njemu nalazi 97,5 hiljada eura navodeći da je prethodno zamijenio 100 hiljada dolara, nakon čega Stijepović odlazi na predizborni skup DPS-a u Zeti.

"Duško Knežević je više puta javno saopštio da se o predaji ovog novca u iznosu od 97,5 hiljada eura Slavoljubu Stijepoviću, prethodno dogovorio sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem. Đukanović je to javno negirao, ali je potvrdio da je Knežević bio donator DPS-a i da su sve donacije pažljivo evidentirane u računovodstvu DPS-a, ističući da će partija odgovarati ako se dokaže da je prekršila zakon“, navodi se u prijavi.

Iz MANS su kazali i da u izvještajima o finansiranju izbornih kampanja koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), na listi donatora nema imena Duška Kneževića ili njegovih kompanija.

Iz te NVO su pručili da se takođe, iz revizije finansijskih izvještaja DPS-a koju je radila Državna revizorska institucija (DRI) utvrđuje da DPS nije prijavio donacije od Kneževića i njegovih kompanija", rekli su iz MANS.

"Proizilazi da odgovorna lica DPS-a, po nalogu i uz znanje Đukanovića, vode dvostruko knjigovodstvo, jedno za potrebe partije u kome navode tačne podatke o donacijama i drugo, koje dostavljaju nadležnim organima u kojima se navode neistiniti podaci i u kojima se skrivaju donacije. Dakle, prijavljeni su falsifikovali isprave - finansijske izvještaje i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja, koje se moraju voditi u skladu sa zakonom, jer su u istima unijeli neistinite podatke koje su ovjerili potpisima i pečatom DPS-a", navodi se u krivičnoj prijavi.

MANS ističe da je Tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo postupak protiv Stijepovića i Kneževića zbog pranja novca.

"Međutim, navedene činjenice i dokazi ukazuju na osnovanu sumnju da su i Milo Đukanović, DPS, odgovorna lice u toj partiji i aktivisti te partije izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret ovom prijavom. Dodatno, funkcioner DPS-a Milenko Maraš je u izjavi medijima potvrdio da je Stijepović za potrebe izborne kampanje 47,5 hiljada eura podijelio štabovima u rodnom kraju, tj. Zeti", navodi se u prijavi.

MANS je prethodno, zbog sumnje u pranje novca, krivičnu prijavu podnio i 4. februara takođe protiv Đukanovića, predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, biznismena Dušana Bana i Željka Mihailovića, kao i protiv bivšeg direktora Uprave za sprječavanje pranja novca Predraga Mitrovića, zbog Đukanovićevog kredita kod Pireus banke.

"MANS je 23. januara podnio zahtjev za pokretanje postupka u kojem će ASK utvrditi da li je Đukanović prekršio zakon jer postoji sumnja da nije prijavio prihod od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura, koliko je iznosio njegov dug na platnoj kartici, koji je platio Knežević. ASK je zahtjev odbio, nakon čega smo podnijeli i krivičnu prijavu protiv direktora Agencije Sretena Radonjića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. Prijava ASK-u je podnijeta i zbog sumnje da je Knežević Milu Đukanoviću i Branimiru Gvozdenoviću sa više desetina hiljada eura finansirao troškove puta u Dubai, a da oni to nisu prijavili u svojim izvještajima o prihodima i imovini", zaključuje se u saopštenju MANS.

Preporučujemo za Vas