Ivančević: Potrebna bolja vlast, ali i odgovorna opozicija

Prema riječima Ivančevića, Crnoj Gori je potrebno i članstvo u NATO, između ostalog i zbog toga da ne bi strepila od nepredvidljivih političkih i bezbjednosnih prilika u regionu
8 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: CDU
Dragan Ivančević, Foto: CDU
Ažurirano: 13.02.2016. 12:20h

Crna Gora zaslužuje bolju, efikasniju i odgovornu vlast, ali i ozbiljnu, efikasnu i odgovornu opoziciju, ocijenjeno je iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

U Cdu smatraju da je, dok se čekaju rezultati "parlamentarnih" pregovora čije je trajanje već produženo za jednu sedmicu, korisno podsjetiti, odnosno upozoriti na neke bitne i potencijalno kritične detalje i elemente tih razgovora i političkih prilika u Crnoj Gori.

"Prvo, Cdu izražava čuđenje zbog činjenice da radu Radne grupe za izgradnju izbornog povjerenja prisustvuju predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a nijesu prisutni predstavnici Misije OEBS-a", saopštio je član Predsjedništva Cdu, Dragan Ivančević.

On je upitao zašto predsjednik Socijaldemokartske partije nije pozvao i koleginicu ambasadora Drobniča iz Misije OEBS da prisustvuje dijalogu. „Koji su kriterijumi, motivacije i opravdanja za takvu odluku“.

"Predstavnici OEBS-a su pratili sve izborne procese u Crnoj Gori i na taj način dali veliki doprinos na planu kreiranja zdravog izbornog ambijenta i usvajanja demokratskih standarda. Misija OEBS takođe prati rad institucija koje se bave izradom i unaprijeđenjem izbornog zakonodavstva i procedura. Njihovo prisustvo dijalogu bi bilo korisno“, smatra Ivančević.

Drugo, dodao je, u dijalogu učestvuju ili su učestvovale, pa ga napustile, stranke i udruženja koja nijesu nikad učestvovale na izborima.

"U takvoj neregularnoj situaciji, dodatnu konfuziju unose izjave predstavnika upravo onih „parlamentarnih subjekata“ koji su bili glavni zagovornici priče o prelaznoj, tehničkoj, itd. Vladi. Sada, kada postoji konkretna ponuda i mogućnost da u Vladu uđu predstavnici opozicije, oni „pošteno“ i „skromno“ izjavljuju da neće, tj. da nipošto ne bi participirati u takvoj Vladi“, naveo je Ivančević.

Zbog čega su onda, upitao je on, posljednjih godinu dana i više dana, gubili svoje i naše vrijeme i čemu, onda, sva muka i drama kojoj smo prisustvovali, prozivke i optužbe, agresivna politička retorika i reklama na medijima koji ih podržavaju.

"Čemu, na kraju, nedavne izjave o „osvajanju slobode“ i slična kvazi-revolucionarna patetika".

"Treće, i najvažnije, Crna Gora zaslužuje ne samo bolju, efikasniju i odgovornu vlast, već, isto tako, naša zemlja i naši građani zaslužuju ozbiljnu, efikasnu i odgovornu opoziciju“, kazao je Ivančević.

Crnoj Gori, dodao je, nijesu potrebni političari koji su dozivali „makedonski scenario“ i vabili na ulazak na sporedna vrata parlamenta, a ni oni koji svoj politički legitimitet nijesu potvrdili na izborima.

Kako je dodao, nijesu potrebni ni oni koji tobože žele dogovor, a zapravo ga ne žele, koji traže Vladu u koju ne smiju da uđu.

"Crnoj Gori su potrebne promjene koje će jačati njene demokratske institucije, a ne one koje će ih slabiti ili dovesti u pitanje. Građani Crne Gore imaju interes za promjene koje će potvrditi naše evropsko i atlansko opredjeljenje, a ne za one koje bi predvodili političari koji na put u tuđe zemlje pođu kao „Evropejci“, a vrate se kao protivnici Evrope i evropskih integracija“, poručeno je iz Cdu.

Prema riječima Ivančevića, Crnoj Gori je potrebno i članstvo u NATO, između ostalog i zbog toga da ne bi strepila od nepredvidljivih političkih i bezbjednosnih prilika u regionu.

"Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole. To nije parola, već osnovni interes i trajna potreba crnogorske politike“, poručio je on.

Bonus video: