Pavlović: Referendum o NATO organizovati nakon Samita u Varšavi

"Mora se konstatovati da usađivanje tog straha, koji je bio garniran sa lažima anti-NATO i o pro-ruskoj pozadini velikih narodnih protesta, predstavljaju najznačajniji spoljnopolitički uspjeh Đukanovićeve diplomatije", rekao je Pavlović
19 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2016. 13:41h

Referendum o ulasku Crne Gore u NATO trebalo bi organizovati prije parlamentarnih izbora, odmah nakon NATO Samita u Varšavi, smatraju u Pokretu za promjene (PZP).

Potpredskednik PZP-a Koča Pavlović ocijenio je da je pitanje NATO-a teško opterećuje političku scenu i ozbiljno ugrožava mogućnost održavanja istinski poštenih i slobodnih izbora.

"Stoga bi bilo blagotvorno i politički oportuno da se prije parlamentarnih izbora, odmah nakon NATO Samita u Varšavi, organizuje referendum o učlanjenju, kako bi se to pitanje „zatvorilo“ prije izbora", naveo je Pavlović.

On smatra da, ukoliko za to ne bude većinske saglasnost, onda raferendum najkasnije treba organizivati zajedno sa oktobarskim parlamentarnim izborima.

"Aktuelno držanje NATO pitanja „otvorenim“ ide na ruku (Milu) Đukanoviću i održava jedan nepovoljan spoljnopolitički ambijent, koji je u suštini prepreka za relizovanja slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori", ocijenio je Pavlović.

On je rekao da odlaganjem NATO pitanja, i njegovim guranjem u nadležnost buduće vlasti, pošteni i slobodni izbori prestaju da budu trenutni interes zapadnih partnera i da ga oni sagledavaju kao prijetnja za ostvarenje strateškog cilja Alijanse.

"U tom nakaradnom i licemjernom sagledavanju, privremeni opstanak Đukanovićevog režima i njegovo preživljavanje novog izbornog prebrojavanja se pojavljuje kao pragmatični politički interes nekih spoljnih činilaca", kazao je Pavlović.

On smatra da je to, kako je rekao, nakaradno sagledavanje i političko licemjerje, posljedica potpuno bespotrebnog straha od slobodne narodne volje crnogorskih građana.

"Mora se konstatovati da usađivanje tog straha, koji je bio garniran sa lažima anti-NATO i o pro-ruskoj pozadini velikih narodnih protesta, predstavljaju najznačajniji spoljnopolitički uspjeh Đukanovićeve diplomatije", rekao je Pavlović.

On je kazao da je "taj strah od naroda i njegove slobodne volje zajednički za sve akteri jedne neprincipijelne koalicije, koju čine Đukanović, neke strane ambasade, i jedan broj njihovih sagovornika i štićenika".

"Upravo zbog takvog nakaradnog sagledavanja i zbog neosnovanog straha, izostala je podrška Zapada našem zahtjevu za padom Đukanovićeve vlade i za ostvarivanjem pune kontrole izbornog procesa, formiranjem prelazne vlade na bazi koministara", kazao je Pavlović.

On smatra da je ta "nakaradna" procjena na kraju "porodila ovo licemjerno šminkanje Đukanovićevog kabineta, koji treba da stvori privid slobodnog i poštenog izbornog ambijenta".

"A to se šminkanje radi sa ciljem da Đukanovićev rekonstruisani kabinet, došminkan opozicionim bojama, organizuje i provede još jedne u suštini prevarne izbore. Izbore koji bi potom bili javno prikazani kao izbori „ograničene ali podnošljive korektnosti“, i na kojima bi se u vrlo ograničenoj mjeri manifestovala istinska narodna volja", rekao ja Pavlović.

On je kazao da to ograničeno i kontrolisano suspendovanje ustavnog prava na slobodno odlučivanje, plan o kontrolisanom i upravljanom „prelivanju vlasti“ od njihovog decenijskog, kriminalom i korupcijom pojedenog igrača, ka novim, koliko-toliko „očuvanim“ štićenicima - plan koji je sačinjen u nekim ambasadama - predstavlja najobičniji račun bez krčmara koji će doživjeti totalni fijasko".

"Ovaj narod je demokratski punoljetan, vrlo je ljut i veoma je nezadovoljan, i njegov odgovor na ovaj pokušaj prevare će biti jasan i sigurno glasan", poručio je Pavlović.

Pavlović je ocijenio da je ne postoji niti jedan demokratski razlog protiv zahtjeva za NATO referendumom.

Bonus video: