Građanski pokret otpora: Ujedinjena opozicija nema alternativu u smjeni vlasti

U Otporu, vjeruju, da samo maksima „Pobjeda ili ništa“ prihvaćena od svih opozicionih lidera može donijeti željenu promjenu
44 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2016. 13:37h

Ujedinjena opozicija i njena koordinisana akcija nema alternativu u smjeni crnogorske vlasti, kazali su iz Građanskog pokreta Otpor.

"Nedostižnih 50% +1 je moguće ostvariti samo sinergijom svih koji se zalažu za smijenu vlasti. Upravo zbog toga Građanski pokret Otpora gleda sa skepsom na ekspiriment: Tranzicija diktatorskog u demokratsko društvo u Crnoj Gori. Fenomen u kome diktator ugovara uslove svoga pada nije poznat političko - sociološkoj praksi. Ako su zaboravili, podsjećamo, aktere ovog procesa da je vječiti premijer ima mnogo da izgubi razvlašćivanjem. Njegov pad je pad cijele porodice i bliskih prijatelja i kumova. Telekomi, Limenke, Avale, Zavale, Šarići, Keljmendiji, Elektroprivreda, Prva banka, KAP, logori, deportacije, brojne tranziciono-krimi afere su prvi zadaci nove vlasti. Njegov opstanak na vlasti je je borba za slobodu i ne sigurno marovićevski ćutanjem. Uprkos protestima i preispitivanju povjerenje Vladi, sistem drži pod kontrolom", navodi se u saopoštenju.

U saopštenju se dodaje da je skupštinska većina multinacionalna i multikonfesionalna, pozitivna, socijalistička, liberalna, pronatovska.

"Baš kako međunarodna zajednica voli. Standardni stubovi moći stameni. ANB, policija i vojska budno prate,hapse, čuvaju. Birokrate u dražavnom aparatu slušaju, presuđuju... Vjerski lideri podigravaju i u ključnim trenutcima priskaču u pomoć. Iskrivljenu sliku stvarnosti serviraju moćni mediji, od javnog servisa do tabloida. Privrednici milom ili silom “doniraju” sredstva onome ko im je omogućio početni kapital. Podzemlje je usko skopčano sa državnim vrhom. Godine iskustva u mreži internacionalnog transporta svega nelegalnog. Inače pouzdan regrutni centar profi ubica, nasilnika, lopova, koji po potrebi ubijaju poštene policajce, urednike medija ili konkurenciju ili prebijaju novinare i slobodomisleće pojedince. U izbornim godinama su dileri, kupci i nakupci glasova, ličnih karata. Vrlo brzo se transformišu u “socijalne službe”. Samo Bracovih 10 miliona, kojih brat dade bratu, može istrgovati više desetina hiljada glasača i ličnih karata apstinenata. 100 eura “pomoći”po glavi je značajno za osiromašenog i moralno unakaženog crnogorskog građanina", navodi se u saopštenju.

Iz Građanskog pokreta Otpor su kazali da se valja zapitati koliki je doprinos koministara sa pravom veta u obesmišljenim državnim institucijama.

"Oni su projektovani da podstaknu homogenizaciju DPS biračkog tijela, čiji bijes treba da se usmjeri na opoziciju koja stopira socijalnu pomoć, zaposljavanja, tendere ... U Otporu, vjerujemo, da samo maksima „Pobjeda ili ništa“ prihvaćena od svih opozicionih lidera može donijeti željenu promjenu. Dogovor o pobjedi je pola obavljenog posla u koji moraju da vjeruju prvo oni. Građani ga željno isčekuju, godinama. Probuđena nada i vjera u snagu objedinjavanja pravi problem krimiralnim spiskovima jer je njihovo ažuriranje tada nemoguće. Naravno, od lidera opozicije se očekuje da trka za mandatima pomjere u drugi plan. Je su li očekivanja, prvelika", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: