CDT: Strankama na lokalnom nivou 1,6 miliona eura

Većina opština, kako su kazali iz CDT-a, nije precizirala koliko sredstava će od ukupnog iznosa opredijeljnog za redovan rad partija izdvojiti za finansiranje njihovih poslovnih prostorije
77 pregleda 0 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Opština Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 08.02.2016. 13:54h

Crnogorske opštine, njih 20, ove godine, izdvojiće oko 1,6 miliona eura za redovan rad partija na lokalnom nivou, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

„Iako osam opština još nije usvojilo budžet za ovu godinu, većina njih su nam saopštile iznose na osnovu predloga budžeta ili procjene sekretarijata za finansije“, kazali su iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, iznosi koji su ove godine partijama na raspolaganju u opštinama Kolašin i Gusinje nijesu poznati jer nijesu usvojeni budžeti i nemaju procjenu koliko će izdvojiti za stranke, dok opština Plav nije bila dostupna.

„Lokalne samouprave zakon obavezuje da za finansiranje redovnog rada političkih subjekata izdvoje 1,1 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva tekućeg budžeta, za tu godinu, dok one čiji je budžet manji od pet miliona treba da izdvoje od 1,1 do tri odsto“, saopštili su iz CDT-a.

Oni su kazali da se 20 odsto ukupnog iznosa raspodjeljuje u jednakim iznosima političkim subjektima u skupštinama opština, a 80 odsto srazmjerno broju odborničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele.

Istaživanje CDT-a je pokazalo da će najviše sredstava izdvojiti Podgorica koja će partijama uplatiti 357 hiljada, Budva i Nikšić po 200, Bar i Kotor po 110, Bijelo Polje, Herceg Novi i Pljevlja po 100 hiljada.

Prema podacima istraživanja manje sredstava će izdvojiti opština Tivat 70 hiljada, Rožaje 54, Cetinje i Ulcinj 50, Danilovgrad 40, a Berane 30 hiljada.

Mojkovac će uplatiti oko 28 hiljada, Plužine 24 , Žabljak i Andrijevica po 21, Šavnik 11, a Petnjica sedam hiljada.

Novac se partijama uplaćuje do petog u mjesecu, za prethodni mjesec.

Većina opština, kako su kazali iz CDT-a, nije precizirala koliko sredstava će od ukupnog iznosa opredijeljnog za redovan rad partija izdvojiti za finansiranje njihovih poslovnih prostorije.

Ranije istraživanje CDT-a pokazalo je da će partije na državnom nivou ove godine za redovan rad dobiti 4,6 miliona, a za izbornu kampanju 1,9 miliona eura.

Bonus video: