Interes građana opet zanemaren

Novom odlukom predviđeno je da predsjednik Skupštine grada saziva zbor građana koji biraju članove Savjeta MZ
76 pregleda 3 komentar(a)
Sjednica o MZ, Foto: Zoran Đurić
Sjednica o MZ, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.02.2016. 08:19h

Iz NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) smatraju da je novom Odlukom o mjesnim zajednicama zanemaren interes građana, a da su zadovoljeni samo politički zahtjevi.

„Osim pozitivne promjene u smislu izbora članova Savjeta i predsjednika Savjeta mjesne zajednice, smatramo da je Odluka zadovoljila samo političke zahtjeve opozicije i vladajuće koalicije, dok je održivost mjesnih zajednica i interes građana i ovoga puta ostao zanemaren“, saopšteno je iz CRNVO.

Takođe, navode da je Glavni grad jedina lokalna samouprava koja godinama krši Zakon o lokalnoj samoupravi, prema kojem je bila u obavezi da Odluku o mjesnim zajednicama donese mnogo ranije.

„Za ovo kršenje do sada niko nije pozvan na odgovornost“, ističu iz CRNVO.

Odlukom o mjesnim zajednicama predviđeno je da predsjednik Skupštine grada saziva zbor građana, koji biraju članove Savjeta mjesne zajednice.

Ukoliko se zbor građana ne održi, funkciju Savjeta, do izbora imaće odbor povjerenika glavnog grada za tu mjesnu zajednicu.

Odbornik Demokrata u podgoričkom parlamentu Vladimir Čađenović kazao je da će članove Savjeta mjesnih zajednica birati građani na zborovima ili klubovi odbornika Skupštine.

“Nakon toga će članovi Savjeta izabrati predsjednika MZ. Na taj način se poštuje volja građana“, smatra Čađenović.

Odluku o imenovanju Odbora povjerenika, kako je kazao Čađenović, takođe, donosi predsjednik Skupštine na predlog predsjednika klubova odbornika i nezavisnih odbornika.

U Odbor povjerenika imenuje se pet građana koji imaju prebivalište na teritoriji mjesne zajednice.

“Predsjednik Skupštine je dužan da tu odluku donese u roku od 30 dana od isteka roka za izbor Savjeta. Očekujem da će nova Odluka o mjesnim zajednicama biti primijenjena do maja, te da će MZ dobiti nove predsjednike, prije održavanja parlamentarnih izbora”, smatra Čađenović.

Nova Odluka o MZ donijeta na Skupštini grada petog februara jednoglasno, treba da stupi na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu, nakon čega će se tražiti sazivanje zborova u svih 58 mjesnih zajednica.

Odluka o mjesnim zajednicama stvara uslove za sprečavanje zloupotreba, ali odgovornost je na građanima da u pravom smislu i zaživi, poručio je juče predsjednik Kluba odbornika DEMOS-a, Goran Radonjić.

Čađenović smatra da će usvojeni predlog odluke o mjesnim zajednicama onemogućiti zloupotrebu u odabiru predsjednika mjesnih zajednica.

Istakao je da se zloupotrebom prethodne odluke iz 1995. godine omogućavalo da predsjednike bira gradonačelnik.

„Donošenjem ove odluke povećaće se povjerenje građana u izborni proces“, kazao je Čađenović.

Odbornici u Skupštini glavnog grada jednoglasno su usvojili Predlog odluke o mjesnim zajednicama, što znači da će ubuduće građani birati predsjednike mjesnih zajednica, a ne gradonačelnik.

Bonus video: