Radonjić: Mjesne zajednice su bile punktovi DPS-a za uticanje na izbornu volju

"Građani Podgorice dobili su mogućnost da sami biraju ko će biti na čelu mjesnih zajednica", rekao je Radonjić
63 pregleda 17 komentar(a)
Goran Radonjić, Foto: Demos
Goran Radonjić, Foto: Demos
Ažurirano: 07.02.2016. 13:22h

Na sjednici Skupštine Glavnog grada Podgorice 5. februara opozicija je ostvarila ono što je uzaludno pokušavala preko 20 godina, a to je da se usvoji Odluka o mjesnim zajednicama, saopštio je Goran radonjić, odbornik Demosa u Skupštini Glavnog grada.

"Svima je jasno zašto je DPS odbijala da bude, kako su sami rekli, "razvlaštena" na tom nivou. Mjesne zajednice, umjesto da budu element samouprave, sredstvo da građani rješavaju komunalne probleme i pokreću inicijative za bolji saobraćaj, za bolje korišćenje javnih površina i slično, decenijama su punktovi DPS-a sa gotovo jedinom svrhom da utiču na izbornu volju građana. O tome svjedoči i to što je DPS teška srca i u gotovo triler završnici, 15 minuta prije početka sjednice odustao od pokušaja da primjenu Odluke odloži za decembar, dakle pošto bi mjesne zajednice još jednom zloupotrebio tokom predstojećih izbora", istakao je Radonjić

On je dodao da su građani Podgorice najzad dobili mogućnost koju već dugo imaju građani svih ostalih opština u Crnoj Gori, a koju su, kako tvrdi Radonjić, DPS gradonačelnici uzurpirali preko 20 godina.

"Građani Podgorice dobili su mogućnost da sami biraju ko će biti na čelu mjesnih zajednica. Organizovaće se zborovi građana na kojima će građani izabrati savjete mjesnih zajednica. Zborove će sazvati predsjednik Skupštine Glavnog grada. Odlukom su precizirani rokovi i nova rukovodstva mjesnih zajednica biće formirana na vrijeme da se spriječe dosadašnje zloupotrebe tokom predizborne kampanje koja nam uskoro slijedi. Naravno, sada je na građanima da iskoriste svoja prava. Odluka o mjesnim zajednicama stvara uslove, ali na samim građanima je odgovornost da ona zaživi u pravom smislu. Za donošenje Odluke o mjesnim zajednicama više je zaslužnih, i DPS je u posljednjem trenutku pristala na njeno usvajanje zbog udruženog djelovanja, pritiska opozicije, nevladinog sektora, nezavisnih medija. Naravno, od ogromnog je značaja i prisustvo Evropske unije cijelom dijalogu za uspostavljanje povjerenja u izborni proces koji je u toku na nivou Crne Gore", objasnio je Radonjić.

Odbornik Demosa tvrdi da je ipak daleko od toga da je usvajanjem Odluke o mjesnim zajednicama sve riješeno na lokalnom nivou kad je riječ o stvaranju uslova za slobodne izbore.

"To je tek mali segment, i to samo na nivou Glavnog grada, gdje sada treba insistirati na primjeni te Odluke, a onda i na kontroli javnih preduzeća i ostalih segmenata lokalne uprave u kojima su uočene predizborne zloupotrebe. Način na koji smo izdejstvovali da DPS nevoljno i teško, ali ipak, popusti treba da bude pouka prije svega opoziciji. Opozicija treba da nastavi sa osmišljenim udruženim djelovanjem, sa jasnim opštim ciljem i stavljajući u drugi plan pojedinačne interese. Ti interesi su, razumije se legitimni i treba da ostanu kao znak stranačke individualnosti i na njima treba insistirati kad dođe vrijeme za izbore. U ovom trenutku moramo se posvetiti nečemu što je u bivšim komunističkim zemljama urađeno 1989. godine – stvaranju osnova demokratskog sistema u kome jedna partija ne može da sraste sa državom i ne smije državne resurse stavljati u funkciju očuvanja svoje vlasti. To je težak izazov, ali naš cilj vrijedi mnogo, jer želimo pravedno i demokratsko društvo", zaključio je Radonjić.

Bonus video: