Tivat: Predstavljeni uređaji za elektronsku identifikaciju birača

Prezentaciju aparata, ispred MUP-a obavila je Nataša Starovlah, koja je je naglasila da je riječ o uređaju na kome je način rada maksimalno pojednostavljen
7 komentar(a)
Prezentacija Tivat, Foto: Siniša Luković
Prezentacija Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.02.2016. 17:45h

Državna izborna komisija i MUP danas su u zgradi Opštine Tivat priredili prezentaciju načina rada novonabavljenih uređaja za elektronsku identifikaciju birača.

Ovi aparati svoju prvu primjenu u praksi, u Crnoj Gori će imati na predstojećim redovnim lokalnim izborima u Tivtu, a koji će se održati najvjerovatnije 17.aprila.

Prezentaciji rada uređaja namijenjenoj članovima Opštinske izborne komisije Tivat i odbornicima u lokalnom parlamentu, prisustvovali su i predsjednik I sekretar DIK-a Budimir Šaranović i Milisav Ćorić i tivatski gradonačelnik Ivan Novosel.

Prezentaciju aparata, ispred MUP-a obavila je Nataša Starovlah, koja je je naglasila da je riječ o uređaju na kome je način rada maksimalno pojednostavljen.

Učesnici su postavili mnoštvo pitanja, između kojih i ono što će se događati na izborni dan u slučaju nestanka električne energije. Starovlah je odgovorila da se tada izbori se nastavljaju po do sada uobičajenoj metodi po spiskovima, samo uz ličnu kartu.

Dodala je da bi kupovina UPS-ova za napajanje strujom uređaja za elektronsku identifikaciju birača za sva biračka mjesta u Crnoj Gori bila veoma skupa i oni bi se morali kupovati za svake izbore.

S tim u vezi, danas su učesnici prezentacije u Tivtu, predložili da nabavku UPS-ova za predstojeće lokalne izbore obavi Opština, a oni bi se kasnije mogli koristiti za računare u opštinskim službama.

Kako se čulo, MUP je u međuvremenu već donio upustvo o načinu rada uređaja za elektronsku identifikaciju birača, a DIK ovih dana završava pravila u radu biračkih odbora, pravila o glasanju putem pisma i ostala pravila i uputstva, koja će biti neophodna za organizaciju izbornog dana.

U narednom periodu predviđene su obuke za članove opštinskih izbornih komisija, a posebno, pred same izbore održaće se obuke za sve članove biračkih odbora za svako biračko mjesto.

Bonus video: