Sporazum o formiranju vlade do kraja naredne nedjelje

Lider Demos-a Miodrag Lekić rekao je da je premijeru prenio da ne bi bilo dobro da zloupotrebi trajanje dijaloga za sporost i neprimjenu izbornih zakona
0 komentar(a)
Parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.02.2016. 19:14h

Lideri parlamentarnih partija dogovorili su da će do kraja naredne sedmice napraviti politički sporazum o formiranju vlade koja bi radila na stvaranju ambijenta za sprovođenje fer i slobodnih izbora.

Na tom dokumentu radiće uži tim u kome će biti lideri URA,Demos-a i SNP-a, kao i četvoro predstavnika Vlade.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je takođe uključen, kao koordinator parlamentarnog dijaloga i lider SDP-a. On je danas rekao da je radi ubrzanja dogovora već napravio nacrt tog dokumenta.

Komentarišući predlog SNP-a da referendum o NATO bude paralelno sa izborima lider DPS-a Milo Đukanović rekao je da termin eventualnog referenduma ne zavisi od Crne Gore, jer prije toga predstoji period ratifikacije poziva za članstvo.

On je objasnio da Ustavom nije predviđena obaveza održavanja takvog referenduma i o da će odluku o tome donijeti parlament i neka nova vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora.

"Vodimo računa da kalendar događaja koji moramo da obavimo povodom NATO integracija ne zavisi od nas. Slijede pregovori, potom slijedi ratifikacija, poslije se donosi odluka. Ja sam rekao da Crna Gora donosi odluku kako bude sama željela, a tu odluku ćemo donijeti u Parlamentu. Ustav nije propisao da se te odluke donose na referendumu, ali nije ni zabranio. Razumijem inicijativu SNP-a, ali vjerujem da u sastancima od ponedjeljka moramo da racionalizujemo sve te ideje", pojasnio je Đukanović.

On je rekao da su lideri upotpunili tezu polaznih osnova za dijalog.

"Uz platforme koje smo ranije dobili juče smo dobili i platformu SNP-a. Dobro je da smo se dogovorili oko metodologije daljeg tretmana ovih platformi tako što ćemo nastaviti dijalog sve do sporazuma. Nastavljamo iduće nedjelje sa razgovorima", rekao je Đukanović.

Lider SNP-a Srđan Milić je o racionalnosti istovremenog održavanja referdnuma i izbora rekao: "SNP ostaje precizan, kada budemo odlučivali insistiraćemo da istog dana budu i referendum i izbori. Bitno je da građani odluče da li žele da uđu u NATO", rekao je Milić.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić rekao je da su da te polazne osnove svih subjekata, kako bi se došlo do konačne odluke.

"Postoji dobra politička volja svih da dođemo do nacrta dogovora do kraja iduće sedmice", rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li će lider Socijaldemokrata učestvovati u dijalogu Krivokapić je rekao da će o tome odlučiti premijer.

Lider Demos-a Miodrag Lekić rekao je da je premijeru prenio da ne bi bilo dobro da zloupotrebi trajanje dijaloga za sporost i neprimjenu izbornih zakona.

"Ne bi bilo dobro da dijalog bude alibi za ogromno kašnjenje izbornih zakona. Danas se pojaviop veliki broj planova, premijera Djukanovića, Pozitivne, Liberalne partije... pa je potrebno da se napravi sinteza da predsjendik parlamenta napravi konačan nacrt političkog sporazuma," rekao je Lekić.

Prehodno je Srđan Milić objasnio da je njihov predlog naknadno dostavljen i da nije uvršćen u nacrt koji je Krivokapić pripremio za danas.

Predsjednik URA Žarko Rakčević kazao je da se dijalog nastavlja naredne sedmice i izrazio nadu da će konsenzusa biti."Kao i uvijek djavo se krije u detaljima, pa ćemo vidjeti da li će biti zajedničkog sadržioca,"upozorio je.

On je objasnio da su pojedine državne institucije problematične i sa manje povjerenja opozicije u njihov rad nego sama Ministarstva.

"Nama je dominantnije kontrola institucija nego broj ministarstava.Sem konsenzusa da se poštuju medjunarodne obaveze na medjunarodnom planu, strateške odluke Vlade za unutrašnju politiku, sistemski zakoni ne mogu se donositi preglasavanjem. već postoje konroverze oko nekih zakona oje se pripremaju, pa njihovo nametanje ne bi bilo dobro ," rekao je Rakčević.

Bonus video: