Počeo sastanak lidera partija

SNP traži da Vlada ima samo jednog potpredsjednika iz opozicije, kao i da im se dodijeli sedam ministarstava
0 komentar(a)
opozicija Crna Gora
opozicija Crna Gora
Ažurirano: 05.02.2016. 11:49h

Sastanak lidera parlamentarne opozicije na kome treba da se razgovara o predlozima za unapređenje izbornog povjerenja i održavanja fer izbora počeo je u Skupštini.

Sastanku prisustvuju premijer i predsjednik DPS Milo Đukanović kao i lideri vladjućih partija i opozicije izuzev DF-a i Demokrata.

Istovremeno sa parlamentarnim izborima treba da bude održan i referendum o pristupanju Crne Gore NATO, navodi se u Polaznim osnovama za prevazilaženje socio-ekonomske, institucionalne i političke krize.

U dokumentu koji je SNP sinoć uputio Socijaldemokratskoj partiji, pokretu URA i Demosu traži se da se umjesto političkog sporazuma, usvoji zakon o Vladi, koja bi imala samo jednog potpredsjednika kojeg predlažu stanke koje nijesu glasale za Đukanovićev kabinet.

Predlog je usvojio Izvršni odbor SNP-a, nakon što su lider Srđan Milić i šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović juče iskazali spremnost da sa ostatkom opozicije učestvuju u razgovorima o ulasku u vladu izbornog povjerenja. Prema informacijama “Vijesti” oni na sastanku nijesu pominjali referendum o NATO. Predstavnici SDP i URA sinoć nijesu željeli da komentarišu Milićev predlog.

Uz mjesta u 16 institucija koje su ranije tražile SDP, Demos i URA, SNP je tražio kontrolu MUP-a i Uprave policije, kao i ministarstva finansija, rada i socijalnog staranja, prosvjete, vanjskih poslova i zdravlja. Tražili su nadzor nad centrima za socijalni rad i svim upravama, sekretarijatima, zavodima, agencijima i preduzećima gdje je država većinski vlasnik. Na jučerašnjem sastanku zatražena je kontrola i nad Agencijom za antikorupciju.

Dok je lider Demosa Miodrag Lekić na jučerašnjem sastanku okupio opoziciju kako bi “obezbijedili mehanizam dogovora i objedinili snage i ideje i planove", predsjednik URA Žarko Rakčević je rekao i da treba učini napore da se najkasnije do kraja februara postigne i potpiše politički dogovor.

Upitan da li će SDP, URA, Demos i SNP ići sa istim stavom na današnji sastanak lidera parlamentarnih partija Lekić je rekao da će biti jedinstveno “ali da će razlike postojati neminovno". Lider Demokrata Aleksa Bečić ponovio je da oni neće na razgovore o rekonstrukciji vlade, već samo o novoj vladi. Sastanku opozicionih lidera prisustvovao je i lider SDP-a Ranko Krivokapić, dok Demokratski front nije poslao predstavnike obavijestivši Lekića da oni neće u Đukanovićevu Vladu i da će “od epiloga pregovora o njenoj rekonstrukciji zavisiti i njihove buduća incijativa”. Rakčević je ponovio da nije suština koliko će opozicija dobiti ministarstava, nego da li će se stvoriti infrastruktura za kontrolu zloupotreba državnih resursa u narednih šest mjeseci koliko je ostalo do izbora.

Ćalović: Neću u Vladu, MANS hoće da kontroliše finansije

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović odbacila je mogućnost da kao dio civilnog sektora uđe u privremenu vladu:”Više puta sam ponovila javno da ni na koji način nisam zainteresovana da se politički angažujem. Međutim, MANS je vrlo zainteresovan da kontroliše finansiranje izbora i da budemo u institucijama, da pratimo novčane tokove.

Ministarske i druge pozicije u vladi pripadaju političarima, kao i politička odgovornost. Iz medija sam razumjela da opozicione partije traže da kontrolišu novac na operativnim funkcijama i mi smo zainteresovani da budemo posmatrači, da imamo pristup podacima”, kazala je Ćalović “Vijestima”. Ona se složila da jedan od ključnih uslova za fer izbore i sprečavanje legalizovanja korupcije mora biti promjena Savjeta i direktora Agencije za sprečavanje korupcije. “Agencija je pod potpunom kontrolom Duška Markovića, zamjenika predsjednika DPS-a. Moraju se dovesti ljudi koji imaju profesionalnog i moralnog kredibiliteta, a ne oni koji su slušali nečije direktive”, navela je Ćalović.

Na stolu lidera danas će biti ponude DPS-a i opozicije

Lideri parlamentarnih partija će, osim Milićeve ponude, danas na stolu imati još dvije. Sa jedne strane to je premijerov predlog koji je baziran na ponudi Pozitivne Crne Gore, pa je nejasno da li su to jedna ili dvije platforme. Đukanović je ponudio opoziciji potpredsjedničko mjesto i četiri ministarstva, gdje bi eventualni pomoćnici imali posebna ovlašćenja.

S druge strane SDP, URA i Demos traže 16 resora, među kojima kontrolu nad javnim preduzećima, fondovima, upravama. Takođe i smjenu rukovodstva javnog servisa i promjenu članova Savjeta, koji bi birao novo uredništvo informativnog programa.

Demokratski front i Demokrate međutim neće u Đukanovićevu Vladu. Aleksa Bečić rekao je da oni neće ometati kolege iz opozicije.

Bonus video: