Carević: Vrata mog kabineta su otvorena za sve partije

"Pružio sam ruku, i kao predsjednik Opštine i lično, svim građanima, jer sam predsjednik svih građana"
2230 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović

Odbornički saziv budvanskog parlamenta, većinom glasova razriješio je dosadašnjeg potpredsjednika Opštine Mihaila Đurovića (SDP) i na njegovo mjesto imenovao Marka Markovića (Demokratska Crna Gora), dosadašnjeg sekretara za privredu. Ovim su zaokružene političke rotacije na ključnim pozicijama u aktulenoj vlasti, koje su dogovorene koalicionim sporazumom.

Ovakve rotacije zastmetale su odbornicima opozcionog DPS, koji su smatrali da time gradska uprava demantuje samu sebe, kako je štedljiva, a njihovi funkcioneri imaju pravo nakon smjene da primaju godinu dana punu platu. I dok su za vrijeme dok je gradom upravlja Dragana Krapović, odbornici DPS nerijetko bojkotovali skupštinska zasijedanja, nezadovoljni politikom koju su vodile Demokrate, danas su predstsvnici ove najjače opozcione partije bili tokom cijelog skupštinskog dana.

Marko Vuković (DPS) poručio je predsjednicima Opštine i Skupštine opštine da se više bave građanima, a manje partijama i partijskim radom.

„Želimo da budemo konstruktivni dio opozicije, ali prije svega predsjednik Opštine ne smije da pravi podjele, kako je to radio njegov prethodnik. Onda će se stvoriti uslovi za bolji ambijent. Zapitao je koliko će u 2019. plata izdvojiti za potpredsjednike Opštine, odnosno koliko će novca Opštinu koštati sve ove rotacije. On smatra da je prestankom mandata dosadašnjeg gradonačelnika, prestali su i mandati potpresjednika, pa nije bilo potrebe da se konstatuju ostavke. Zbog čega i ostalim potpredsjednicima prestao mandat“, zapitao je Vuković i dodao da je bivši predsjednik izjavio da prezire svakog člana DPS i time unio podjele.

Zašto su građani ogoročeni na DPS pojasnio je šef odbrničkog kluba Demokrata Mijomir Pejović koji je podsjetio da u Budvi nije bila normalna i mirna smjena vlasti.

"Šta se sve dešavalo izbornog dana u oktobru 2016, kakvim se sve manifetlucima pokušala da služi izborna komisija, šta se na ulicama toga dana radilo .... Zato nemojte da se čudite na reakcije. U građanima je dugo godina kuljao bijes zbog svega onoga što se ovdje dešavala godinama unazad“, kazao je Pejović.

Snežena Kuč (DPS) zapitala je Carevića da li bi u svojoj privatnoj firmi plaćao duplo radna mjesta.

„Svi oni koji primaju plate treba da budu uposleni. Ako neće da rade, neka napuste radno mjesto, jer nije u redu da sjede kući i primaju plate. Na taj način se šalje ružna slika“, kazala je Kuč.

Na to se nadovezao Đorđe Zenović (Demokrate) koji je zapitao odbornicu DPS zašto tako nije prićala 2016. kada su to isto pravo njene partijske kolege koristile, koje su smijenjene sa mjesta sekretara, predsjednika.

"Ono što je mnogo gore je da su primali platu godinu dana od Opštine, a za to vrijeme bili pod ugovorom angažovani u nekim državnim kompanijama poput „Morskog dobra“

Kada pričate o tome morate da bude iskreni do kraja. Smatramo da zakon nije u redu, ali mi ga nijesmo donosili“, naglasio je Zenović.

Sjednica SO BudvaSa današnje sjednice

Smtrajući da je on indirektrno prozvan, dosadašnji predsjednik SO Đorđije Vujović (DF) pozvao je DPS da mu javi gdje ima slobodnih radnih mjesta i da bi on rado konkurisao, jer je preuzimanjem funkcije šefa parlamenta ostao bez posla gdje je radio.

„Zakon je jasan i ja ga nijesam prekršio. Ako već vodite računa, zbog čega onda ne govorite o sekretarima iz DPS , kojih još koriste benefcije i primaju plate, iako su razriješeni“, kazao je Vujović.

Nakon što je prozvan, jer je istakao da postoji 90 radnika koji je dolaze na posao u Opštini, a primaju platu, potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović (Crnogorska) kazao je da zadnjih 13 godina niko nije htio da se bavi tim problemima.

„U tom periodu je gradom upravljao DPS. Mi smo su suočili sa tim problemom. Poslednji primjer je čovjek koji je radio u Kancelariji za antikorupciju, a ne postoji papir da je ikada dolazio na posao. On je naveo da će se time nastaviti baviti “, naglasio je Bulatović.

Gradonačelnik Marko Bato Carević kazao je da on lično smatra da su se zadnjih 30 godina dovoljno svađali i posljedice su svima jasne.

„To ne vodi nikuda. Pružio sam ruku, i kao predsjednik Opštine i lično, svim građanima, jer sam predsjednik svih građana. Drago mi je da je na sjednici DPS, vrata moga kabineta su svima otvorena, za sve partije. Ko god predloži neki konstruktivni predlog, ja ću ga usvojiti “, kazao je Carević.

Dragan Purko Ivančević (Crnogorska) pohvalio je imanovanje Marković smatrajući ga da svojim stručnim kapacitetima ispunjava sve uslove da bude potpredsjednik Opštine.

Potpredsjednica lokalnog parlamnenta Anđela Ivanović ( Crnogorska) kazala je povodom osnivanjem Službe skupštine da će se ubuduće voditi evidencija o prisustvu i odsustvu odbornika na sjednicama, o predloženim i odbijenim aktima...

Za v.d. sekretarku Skupštine opštine odbornički saziv je imenovao Mariju Kusovac.

Bonus video: