SNP PG: Ne želimo nikome da budemo rezerva

On je dodao da je ova "krnja" Radna grupa završila Predlog odluke o mjesnim zajednicama, ali na kraju je došlo do neslaganja, pa su neki napustili to tijelo, a jedino su predstavnici DPS-a ostali do kraja i završili onako kako je to njima odgovaralo.
2 komentar(a)
Podgorica, Hram, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Hram, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.02.2016. 13:25h

Skupština Glavnog grada Podgorica održaće sjutra sjednicu, a jedna od tačaka dnevnog reda biće Predlog odluke o mjesnim zajednicama.

Predsjednik Odbora SNP Glavnog grada Dragan Ivanović kazao je da je formirana Radna grupa u parlamentu početkom godine, otpočela rad na izradi ove odluke, a da sve političke partije koje participiraju u Skupštini Glavnog grada nijesu bile zastupljene u njoj.

"Ne znam šta je rukovodilo predsjednika Skupštine, gospodina Suhiha, da na Kolegijumu pristane na ovakvu odluku.Tek kada su predstanici Demokratskog fronta odbili da učestvuju u radu ove Radne grupe, on je ponudio mjesto predstavniku SNP-a, formulišući to kao rezervnu varijantu. Mi iz SNP-a nijesmo to mogli prihvatiti, jer nijesmo željeli da budemo rezerva nikome, svjesni činjenice da mi nemamo Klub poslije odlaska jednog dijela članstva naše partije, a sa moralnom obavezom da budemo u ovoj Radnoj grupi, jer smo stranka koja se najviše u Skupštini Glavnog grada zalagala da se donese nova odluka o mjesnim zajednicama i da jednom zauvijek prestane sa praksom da gradonačelnik postavlja predsjednike mjesnih zajednica, pa se u praksi dešavalo da pojedini predsjednici mjesnih zajednica i zaborave na tu funkciju", kazao je Ivanović.

On je dodao da je ova "krnja" Radna grupa završila Predlog odluke o mjesnim zajednicama, ali na kraju je došlo do neslaganja, pa su neki napustili to tijelo, a jedino su predstavnici DPS-a ostali do kraja i završili onako kako je to njima odgovaralo.

On je naveo razloge zbog kojih SNP neće glasati za ovu odluku iz više razloga.

"Za nas je neprihvatljiv član 60 koji glasi: ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Sl.listu Crne Gore – Opštinski propisi“. Odredbe člana 27 do 43 ove odluke primjenjivaće se od 1. decembra 2016. godine. Ne prihvatamo da postoje članovi kao alternativa (56,59 i 60). Smatramo da se trebalo definitivno odlučiti za samo jedan član, tj. tekst toga člana koji je trebao biti definitivno rješenje. Ne prihvatamo član 56, a posebno njegov dio koji se odnosi na predlaganje članova odbora povjerenika Glanog grada za mjesne zajednice. Ovaj član kaže da odbor predlažu klubovi odbornika Skupštine. SNP smatra da bi predlog trebao biti od strane političkih partija, shodno rezultatima poslednjih lokalnih izbora u mjesnoj zajednici u kojoj se imenuje odbor. Inače, odbor vrši funkciju savjeta u skladu sa odlukom", kazao je Ivanović.

On je kazao da je SNP za ovakav predlog zato što bi na način, kako to predviđa član 56, predlagali klubovi partija koje nijesu učestvovale na poslednjim lokalnim izborima.

"Ovaj problem pokazao se i kada se formirala Radna grupa. Značajno mjesto u njoj dobili su predstavnici ovih stranaka koje su odvajanjem od partija koje su učestvovale na izborima formirali svoje klubove. Na kraju se pokazalo da je DPS sam donio jednu važnu odluku i na taj način predložio prelazne i završne odredbe onako kako to njima odgovara", zaključio je Ivanović.

Bonus video: