Mustafić: NATO pozivnica veliki korak za Crnu Goru

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić je ukazao na značaj partnerskih odnosa, i zahvalio za podršku SAD-a u NATO integracijama i demokratizaciji društva
116 pregleda 12 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Kabinet potpredsjednika Sulja Mustafica
Suljo Mustafić, Foto: Kabinet potpredsjednika Sulja Mustafica
Ažurirano: 04.02.2016. 12:14h

Dobijanje NATO pozivnice je veliki korak za Crnu Goru i značajan za buduće procese u jačanju stabilnosti regiona, ali je neophodno nastaviti sa daljim reformama u društvu, jačanjem vladavine prava i snaženjem političkog dijaloga ocjenjeno je prilikom sureta potpredsjendika Skupštine Sulja Mustafića sa zvaničnicima State departmenta u Vašingtonu.

U Birou za evropske poslove State Deprtmenta, u razgovoru sa Tomom Jazdgerdijem, direktorom za južnu i centralnu Evropu i Karinom Kenan šefom odsjeka za Crnu Goru, ocjenjeno je da je dobijanje NATO pozivnice priznanje za uspješno vođenje državne politike i podsticaj za dalje reforme i demokratske procese.

"Potrebno je snažiti institucije vladavine prava, jačati dijalog među političkim subjektima i uspostavljati povjerenje, kao način za prevazilaženje razlika oko određenih pitanja", navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić je ukazao na značaj partnerskih odnosa, i zahvalio za podršku SAD-a u NATO integracijama i demokratizaciji društva.

Direktor Jazgerdi je ukazao na otvorenost za dalju saradnju i punu podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u daljim reformama i integrativnim procesima.

"Tokom razgovora sa direktorom Biroa za demokratiju i ljudska prava, Filom Kaplanom i Dejvidom Mejerom, šefom odsjeka za Crnu Goru, ukazano je da su vidljivi ostvareni rezultati u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, ali da je potrebno još dosta raditi kako bi se donešeni zakoni u potpunosti implementirali. Ocjenjeno je da je Crna Gora očuvala stabilnost i multinacionalni sklad, ali da treba sa posebnom pažnjom raditi na jačanju institucija zaštite manjina, većoj integraciji u društvene procese i ekonomskim ulaganjima u sredinama u kojima žive pripadnici manjinskih naroda. Takođe, ukazano je da je potrebno jačanje vladavine prava i efikasnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, na svim društvenim nivoima", navodi se u saopštenju.

U Zavodu za političko –vojna pitanja, Mustafić je razgovarao sa direktorom Džo Mensom i Erikom Simon - šefom odsjeka za Crnu Goru o jačanju dalje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti.

"Ocjenjeno je da je dostignuti nivo partnerskih odnosa potvrđen dobrom saradnjom u obuci i opremanju Vojske Crne Gore, učešćem u zajedničkim savezničkim misijama i ukupnim napredovanjem Crne Gore u euro-atlanskim integracijama. Mustafić je u Državnom zavodu za borbu protiv terorizma razgovarao sa Markom Normanom direktorom odjela za Balkan o unaprijeđenju koordiniranog i partnerskog djelovanja u cilju efikasnije borbe protiv globalnog problema terorizma", dodaje se u saopštenju.

Tokom boravka u State departmentu, Mustafić se sreo i sa specijalnim koordinatorom Biroa za globalnu kriminalistiku Todom Buhvaldom i razgovarao o pitanjima vezanim za procesuranje ratnih zločina na Balkanu.

Sastancima u State departmentu prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović.

Potpredsjednik Mustafić, na poziv članova Kongresa, u Vašingtonu prisustvuje svečanoj ceremoniji Nacionalnog molitvenog doručka, čiji je domaćin američki predsjednik Barak Obama.

Mustafić će, narednih dana, u Njujorku i Čikagu, imati i susrete sa predstavnicima organizacija iseljenika iz Crne Gore.

Bonus video: