Hoće li Pozitivna CG rušiti Vladu zbog šefa policijskog tima

“Prioritet u radu Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nužno je da u roku, ne dužem od 15 dana, bude postavljen rukovodilac policijskog odjeljenja, uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu, u skladu sa zakonom"
69 pregleda 9 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelevic
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 04.02.2016. 08:08h

Poslanik Demosa i član skupštinskog Odbora za antikorupciju Zoran Miljanić u dilemi je da li će se ponovo glasati o povjerenju Vladi ako se narednih nedjelju dana ne izabere šef specijalnog policijskog tima. On je podsjetio da sljedeće srijede ističe rok od 15 dana kojim je, između ostalog, Pozitivna Crna Gora “Planom za prevazilaženje političke krize” oročila Vladu i premijera.

“Prioritet u radu Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nužno je da u roku, ne dužem od 15 dana, bude postavljen rukovodilac policijskog odjeljenja, uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu, u skladu sa zakonom,”piše u Planu Pozitivne.

”Imajući u vidu da je dosadašnja opstrukcija izbora šefa policijskog tima otežala rad specijalnog tužioca ostaje da vidimo da li će posle plana Pozitivne i uslova o izboru šefa policijskog tima 15 dana od podrške Vladi, izbor biti odblokiran ili ćemo nakon toga ponovo glasati o povjerenju Vladi,” kaže Miljanić za “Vijesti”.Iako je Specijalno tužilaštvo formirano još u junu prošle godine, specijalni policijski tim sa kojim ono treba da radi, još ne postoji. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović ne mogu da se saglase oko imena njegovog rukovodioca.“ Kako vrijeme odmiče, a ne dolazi do izbora šefa policijskog tima, postaje jasno da se radi o nedostatku političke volje u rješavanju ovog problema. Očigledno da je kočničar sam vrh vlasti, odnosno premijer Đukanović, suočen sa mogućnošću istraga u mnogim slučajevima, među kojima „Limenka“,“Telekom“ i drugi, a koji vode do lica iz njegovog najbližeg okruženja,”smatra on.

Miljanić vjeruje da se ovakvim odnosom pokušava ostvariti kontrola nad radom Specijalnog tužilaštva, kakvu je premijer, kako tvrdi, imao u dosadašnjem periodu, a “što se ogleda u dugogodišnjem držanju predmeta u fiokama”.“ I pored predloga specijalnog tužioca, koji se odnosi na konkretnu ličnost, direktor Uprave policije odbija da imenuje šefa policijskog tima.

Bonus video: