SNP uz Demos, URA i SDP: Spremni da pregovaraju

Na sastanku su lideri Demosa, Miodrag Lekić, URA Žarko Rakčević, SDP-a Ranko Krivokapić, SNP-a Srđan Milić i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2016. 18:58h

Socijalistička narodna partija je spremna da zajedno sa Socijaldemokratskom partijom, Demosom i Građanskim pokretom URA pregovara oko ulaska u "vladu izbornog povjerenja", zaključak je sastanka lidera opozicije.

O tome ipak poslijepodne treba saglasnost da da njen Izvršni odbor.

Lideri opozicije su postigli konsenzus da treba ubzati političke dogovore oko formiranja privremene vlade, ali su Demokrate ostale pri ranijem stavu da žele samo da razgovaraju o novoj vladi, a ne o rekonstrukciji postojeće.

To je epilog sastanka opozicije, bez DF-a, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga lidera parlamentarnih partija.

Lider GP URA Žarko Rakčević rekao je da su raznijenjena mišljenja oko političke situacije u državi,nastavka parlamentarnog dijaloga i sprovođenja fer izbora.

"Imamo dosta zajedničkih stvari u smislu da tražimo puteve kako doći do fer izbora. Nadam se da su DPS i njeni koalicioni partneri svjesni da je zajednički interes da se naprave iskoraci.Nije suština da li ćemo dobiti četiri ministartsva nego da li će se stvoriti demokratska infrastruktura za kontrolu zlopotreba državnih resursa, za slobodno izjašnjavanje građana.Nismo i nećemo postavljati nove zahteve za ministarska mjesta,već da na punktovima važnih instituicija, budu odgovorni i autonomni ljudi," naveo je Rakčević.

On je kazao da je na spisak ključnih institucija dodata i Agencija za antikorupciju.

"Treba napraviti politički sporazum a videćemo da li DPS za to ima volju.Sve to treba posmatrati u realnom roku jer ako kontrolišete sistem koji na ovaj način radi 25 godina, treba makar pet- šest mjeseci. Ako ima volje za konsenzusom treba napraviti napore da se najkasnije do kraja februara postigne i potpiše politički doogovr i da se na pravno tehnički način ide zakonom koji bi bio ograničen,možda do 31.oktobra,"objasnio je.

Na pitanje da li se sjutra ide sa istim stavom, on je kazao da postoji konsenzus oko volje za politički dogovor. ""oko toga i tajminga smos e dogoovirli," rekao je.

Miodrag Lekić rekao je da će "ova četiri subjekta će nastaviti koordinaciju i saradnju kako bi odgovarali pored izazovima koji dolaze, a koji su veliki".

"Put do fer i slobodnih izbora je dug,čitava ponuda od Vlade zahtjeva puno analiza i iskušenja, već sutra će biti novih povodom ovih pitanja na dijalogu,izmedju ostalog oko javnog servisa. Naša pretenzija nije političko prebacivanje javnog servisa sa službe jedne političke grupacije,ka drugoj,samo želimo da javni srevis bude neutralan," rekao je on.

Lekić kaže da je puno pitanja za garancije oko te "atipične vlade".

Na pitanje da li je SNP prihvatio predlog plana tri partije, Lekić je odgovorio odrečno,navodeći da to i nije bila suština razgovora već potreba zajedničke koordinacije strategije.

"Platforma je jedan od priloga, nije konačna verzija. Danas smo hteli da obezbjedimo mehanizam dogovora, da objedinimo snage i ideje i palnove," objasnio je on.

Upitan da li sve čeitiri partije idu sa istim stavom ka DPS-u Lekić je rekao da će "biti slično,jedinstveno ali da će razlike postojati neminovno".

"Razlike su i s druge strane, ne znamo da li su Pozitivna i DPS povezali plan",rekao je.

On je objasnio da treba obuhvatiti i druge institucije, ali ako bude postignut dogovor.

Na pitanje da li vjeruje u dobre namjere premijera i lidera DPS Mila Đukanovića koji je iskazao spremnost na sve opcije dogovora oko ulaska opozicije u državne institucije i Vladu, Lekić je rekao da se "drži onog što je rečeno,onog što su činjenice javno izrečene".

"Da li sumnjam u to, sumnjam",rekao je.

DF je uputio "uljudan dopis da nisu zatvorena vrata za saradnju, dodao je ,navodeći i da i Demokrate imaju odredjenu rezervu prema toku stvari.

Šef poslaničkog kluba SNP Aleksandar Damjanović rekao je da će Izvršni odbor te partije definisati stavove,sa kojima će oni izaći sutra.

"Priča oko eventualnih resora je samo mali segment oko obezbeđivanje demokratskih uslova koja traži određenu reviziju nekih zakonodavnih rješenja," rekao je on.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da su oni ispoštovali inicijatora razgovora i kolege iz opozicije i da su zato došli na sastanak, ali da i ne prihvataju rekonstrukciju Vlade.

"Za nas je prihvatljiva nestranačka Vlada, doneli smo odluku jop nakon osnivanja da sa DPS nećemo ni pre a ni posle izbora.Ulazak u prelaznu Vladu takodje nećemo jer nismo ni učestvovali na izborima. Takodje nećemo biti smetnja prelaznoj Vladi jer ćemo resore prepustiti kolegama iz opozicije,"

Da li će se priključiti DF-a na protestima, rekao je da neće.

"Mi isključivo učestvujemo u objedinjenim akcijama svih antitrežimskih snaga," rekao je on.

Na sastanku su bili lideri Demosa Miodrag Lekić, URA Žarko Rakčević, SDP-a Ranko Krivokapić, SNP-a Srđan Milić i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kao i potpredsjednici stranaka Dritan Abazović (URA), Raško Konjević (SDP), šef poslaničkog kluba SNP Aleksandar Damjanović, predsjednik izvršnog odobra Demosa Goran Danilović i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

Premijer i lider DPS-a Milo Đukanović ponudio je opoziciji četiri resora u ministarstvima i potpredsjedničko mjesto. URA, Demos i SDP međutim smatraju da u "vladi izbornog povjerenja" treba da imaju i mjesta u javnim ustanovma, fondovima, upravama, ali i drugim pozicijama u vladi kako bi spriječili zloupotrebu državnih resursa na parlamentarnim izborima.

Takva je makar ideja lidera Demosa Miodraga Lekića, koji je inicirao sastanak, ali su Demokrate već juče pohitale saopštavajući da se na njihovu podršku ne računa jer neće u Vladu premijera Mila Đukanovića.

On je ranije odbacio Đukanovićev predlog da opozicija dobije potpredsjedničko mjesto i još četiri ministarstva.

Lider Demosa je kolege pozvao na dogovor u vezi sa nastavkom dijaloga lidera parlamentarnih partija, zakazanog za petak. Tada bi trebalo da se razmatra predlog o prevazilaženju političke krize koji su zajednički ponudili URA, SDP i Demos, zatim premijer Milo Đukanović, odnosno Pozitivna Crna Gora, Demokrate kao i Deklaracija Liberalne partije.

Predsjedništvo DF-a danas je poslalo odgovor Lekiću. Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je da njih ne interesuje “koaliciona Vlada sa Đukanovićem”, na čemu rade ,kako tvrdi, njihove kolege.” Učestvovaćemo u razgovorima kada bude priča o suštinskim rezovima i demontiranju totalističkog režima. Neka vide kako se lomi takav režim u Makedoniji,” rekao je on.

Medojević navodi da opozicija zaboravlja spregu DPS-a sa organizovanim kriminalom, demontažu ANB-a, čišćenje Biračkog spiska od lažnih birača...“Ovo je rekonstrukcija Milovog kabineta, nama je neprihvatljvo da razgovaramo sa Vladom koja je plod političke korupcije. Iz ove situacije Đukanović neće izaći oštećen ni za jedan mehanizam krađe izbora”.

Galerija

Bonus video: