Poseban zakon o Vladi, pomoćnicima pravo veta

Kandidati za ministre moraju biti ličnosti koje su u stanju da odgovore svim obavezama u periodu do izbora, npr. EU i NATO integracijama
146 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.02.2016. 06:41h

Premijer i šef DPS-a Milo Đukanović predložio je da partije koje se dogovore na parlamentarnom dijalogu potpišu politički sporazum o saradnji u Vladi radi stvaranja uslova za održavanje parlamentarnih izbora, kao i da se “usvoji poseban pravni akt koji bi obezbijedio da tako dogovoren model funkcionisanja Vlade ima potrebnu zasnovanost u pravnom sistemu Crne Gore“.

U dokumentu naslovljenom kao “ Osnovni elementi ponude za učešće opozicionih parlamentarnih partija u Vladi radi otklanjanja sumnji u izborni sistem”, koji će se u petak razmatrati sa predlozima opozicionih partija, Đukanović je ponovio ponudu datu u parlamentu prilikom rasprave o povjerenju Vladi.

“Kako su sve primjedbe predstavnika parlamentarne opozicije bile vezane za tačnost Biračkog spiska i za zloupotrebu državnih resursa, smatrao sam da je najbolji odgovor na takve sumnje ponuda da predstavnici opozicionih partija u vremenu do parlamentarnih izbora ostvare puni nadzor nad radom MUP-a, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva poljoprivrede”, naveo je Đukanović, i podsjetio da je ponudio opoziciji mjesto potpredsjednika Vlade kako bi kroz rad Užeg kabineta ostvarili uvid u rad Vlade u cjelini. U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid Đukanović je dalje obrazložio kako “ operacionalizovati ponudu”.

„Opozicija koja želi da iskoristi ponudu dala bi kandidate za rad na pomenutim mjestima u Vladi i ministarstvima poštujući sljedeće principe - kandidati za ministre moraju biti ličnosti koje su u stanju da odgovore svim obavezama tih ministarstava u periodu do izbora. U sklopu složenih redovnih poslova posebno potenciram njihov dio koji se tiče obaveza iz agende evropskih i evroatlantskih integracija. Npr., u predizbornom periodu treba da budu otvorena sva tri pregovaračka poglavlja u kojima je glavni nosilac posla Ministarstvo poljoprivrede. Takođe, predstoje velike obaveze u Ministarstvu finansija, uključujući aktivnosti u pristupnim pregovorima za članstvo u NATO. Posebno je obiman posao u pregovaračkom procesu sa EU, jer ovo Ministarstvo pokriva najveći broj poglavlja“, naveo je Đukanović.

Ukoliko, dodao je on, opozicija ne želi da prihvati takav opseg odgovornosti ili nema adekvatne kandidate za ministarska mjesta u ovom trenutku, ili ako želi da se fokusira samo na kontrolu upotrebe državnih resursa u periodu do izbora, postoji i mogućnost da kandidati opozicije dobiju poziciju pomoćnika ministara sa dodatnim ovlašćenjima.

„To bi podrazumijevalo da bez potpisa tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su u kontroli ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa“, naveo je Đukanović.

Izbor potpredsjednika Vlade, kratko je dodao, podrazumijevao bi politički profil ličnosti.

On je naveo da smatra da bi ova inicijativa u najvećoj mjeri podudarna sa planom koji je tokom sjednice parlamenta iznijela Pozitivna Crna Gora.

I nakon dogovora nastaviti sa parlamentarnim dijalogom

Đukanović je kazao da su spremni za dogovor i o drugim pitanjima implementacije ovog modela učešća opozicije u Vladi. „Takođe, smatram poželjenim da se i nakon ovog dogovora nastavi parlamentarni dijalog sa svim partijama oko drugih aspekata od kojih zavisi regularnost izbornog procesa“, naveo je on.

Ukazao je i da vrijeme izbora i funkcionisanja ove Vlade zavisi od političkog dogovora o terminu održavanja izbora: „Najkasniji rok za njen izbor je 90 dana uoči izbora. Naravno, moguće je da se Vlada izabere i ranije, odmah nakon postizanja političke saglasnosti. Za DPS su prihvatljiva oba termina izbora o kojima do sada govorimo: i kraj juna, i kraj septembra, ili početak oktobra“.

Bonus video: