Građanska akcija: Građani treba da direktno biraju odbornike, a ne partije da određuju

Predstavnik Građanske akcije Tomo Kuljača je ukazao da su suštinski problem u Crnoj Gori neustavne odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika kojima je, kako je naglaiso, „crnogosko društvo zarobljeno i zbog čijih odredbi ne postoji povjerenje u izborno zakonodavstvo, kao i nemogućnost sprovođenja poštenih i fer izbora“
6 komentar(a)
Građanska akcija Budva, Foto: Vuk Lajović
Građanska akcija Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.02.2016. 17:07h

Grupa građana „Vujičić dr. Božidar“, koja je na minulim lokalnim izborima osvojila jedna odbornički mandat kao dio saveza Demokratski front, ubuduće će svoje političko djelovanje nastaviti pod nazivom Građanska akcija.

Predstavnik Građanske akcije Tomo Kuljača kazao je da su o promjeni naziva obavijestili Opštinsku izbornu komisiju.

„Grupa građana Vujičić dr. Božidar, a sada Građanska Akcija nastupila je u koaliciji sa PZP-om i Novom srpskom demokratijom na lokalnim izborima 2012. godine u Budvi pod nazivom Demokratski front Miodrag Lekić i zastupljena je u lokalnom parlamentu“, podsjetio je na konfereciji za novinare Kuljača, a kojoj je prisutvovao i dr Božidar Vujičić, inače odbonik u lokalnom parlamentu.

Kuljača je ukazao da su suštinski problem u Crnoj Gori neustavne odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika kojima je, kako je naglasio, „crnogosko društvo zarobljeno i zbog čijih odredbi ne postoji povjerenje u izborno zakonodavstvo, kao i nemogućnost sprovođenja poštenih i fer izbora“.

„Poštujući program 595 mjera Demokratskog fronta poseban akcenat stavljamo na 315. i 331. mjeru koje ukazuju da se predstavnici građana biraju neposredno na osnovu ličnih kvaliteta kako to propisuje Ustav Crne Gore. Ustavom birači na izborima imaju pravo da biraju kandidate a oni na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika ne biraju kandidate već biraju izborne liste. Takođe, kandidatima Ustav garantuje jednako biračko pravo, odnosno jednaku šansu za uspjeh dok Zakon određuje da se mandati kandidatima dodjeljuju po redosledu sa izborne liste. Zbog toga što se kandidati biraju po redosledu sa liste jasno je da prvi na listi ima veće pravo od drugog, drugi od trećeg i tako redom do zadnjeg na listi što znači da kandidati nemaju jednako biračko pravo“, naglasio je Kuljača.

Prema njegovim riječima Ustavom je zabranjen svaki vid diskriminacije.

„Dok se god ne obezbijedi građanima ono što im je Ustavom zagarantovano nema pravne države, kao ni povjerenja u izborno zakonodavstvo. Ustav nam daje mogućnost da kao i birači u Hrvatskoj, Sloveniji i mnogim drugim zemljama u Evropi biramo svoje predstavnike neposredno i da kandidati imaju jednako biračko pravo. To je moguće ako se izborne liste otvore, odnosno da birači neposredno zaokruže kandidata sa liste po svom izboru. Otvaranje izbornih listi obezbijedilo bi jednaku šansu za uspjeh svih kandidata odnosno prestalo bi se sa diskriminacijom kandidata za odbornike i poslanike“, naglasio je Kuljača.

On je dodao da je Građanska akcija pokrenula inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„Incijativu je potpisalo pet poslanika Dritan Abazović, Obrad Gojković, Mladen Bojanić, Jelisava Kalezić i Aleksandar Damjanović .Ovom prilikom želimo da im se zahvalimo i da ujedno pozovemo sve političke i druge subjekte u Crnoj Gori da se priključe borbi za poštovanje Ustava kao najvećeg pravno akta jedne države“ , zaključio je Kuljača.

Bonus video: