Đukanović široke ruke, Krivokapić nije tražio mjesto premijera...

Đukanović rekao da će u naredna dva dana dostaviti pisanu ponudu i da je spreman da opoziciji da četiri ministarska mjesta
62 pregleda 184 komentar(a)
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Savo Prelević
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2016. 06:31h

Premijer Milo Đukanović u naredna dva dana dostaviće liderima ostalih partija pisanu ponudu o ulasku opozicije u vladu. Đukanović na jučerašnjem parlamentarnom dijalogu liderima stranaka nije dao pisanu ponudu, već je na sastanak donio papir sa tezama o razradi njegove ponude. Jedini pisani predlog na stolu je bio onaj koji su zajednički dostavili lideri SDP-a Ranko Krivokapić, pokreta URA Žarko Rakčević i Demosa Miodrag Lekić.

Prema tvrdnjama učesnika sastanka, Đukanović je kazao da od lidera partija očekuje da se u petak izjasne o njegovom predlogu, navodeći da je spreman da opoziciji osim mjesta potpredsjednika Vlade ustupi i četiri ministarske fotelje. Komentarišući iznesene ponude, lider SNP-a Srđan Milić tražio je da se predsjednicima partija dostave svi predlozi za izlaženje iz političke krize, uključujući i zahtjev DF-a o prelaznoj vlade sa koopremijerom i kooministrima.

Sagovornici “Vijesti” kazali su da je Milićev predlog prihvaćen bez rasprave, iako su neki od njih ukazali da predog DF nije u skladu sa Ustavom.

Navodeći da razgovori imaju političku i pravnu dimenziju, potpredsjednik SDP-a Raško Konjević založio je da se što prije postigne i stavi potpis na političko rješenje ako do njega dođe, dok bi eksperti i predstavnici stranaka nakon toga pravno uobličili modele političkog dogovora.

Učesnici sastanka u neformalom razgovoru su kazali da je lider LP Andrija Popović prigovorio zbog mogućnosti da u vladu uđu stranke koje nijesu učestvovale na izborima 2012, aludirajući na URA, na šta ga je Konjević podsjetio da je URA najavila da će samo podržati vladu.

On je upozorio Popovića da u aktuelnoj Vladi već sjede ministri iz partije koja nije učestvovala na izborima, aludirajući na Ivana Brajovića i Vujica Lazović.

Na saradnju sa opozicijom imala je primjedbu i predsjednica HGI Marija Vučinović navodeći da da su pojedini mediji objavljivali kako je Krivokapić od opozicije tražio da ga podrži za premijera, na šta je predsjednik parlamenta kazao da takve napise u medijima nije vidio.

On je pitao lidera Pozitivne Darka Pajovića, bez čije podrške niko nema većinu, da li je od njega tražio takvu podršku na šta je Pajović odgovorio da nije.

Bečić nije htio da sjedi pored Pajovića, Lekić tražio da lider Pozitivne sjedi uz vlast

Iako je jučerašnji sastanak lidera, prema tvrdnjama učesnika, bio do sada najkonstruktivniji u početku je bila tenzija između Đukanovića i lidera Demosa Miodraga Lekića.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” lider Demokrata Aleksa Bečić nije želio da sjedi pored predsjednika Pozitivne Darka Pajovića, nakon čega je Lekić kazao da Pajović treba da sjedne sa druge strane stola sa predstavnicima vlasti.

Lekić je nakon sastanka kazao da sa Pajovićem nije imao verbalni duel već da je iznio svoj stav. "Samo sam sugerisao Pajoviću da je logično da sjedi sa druge strane stola gdje je vlast, jer je glasao vladu. To nije bilo ništa uvredljivo, već realan slijed događaja", objasnio je Lekić, dok je Pajović rekao da razumije višak emocija.

Bonus video: