Mitov: Crna Gora može i dalje računati na podršku Bugarske

Mitov je čestitao na rezultatima Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i na dinamici kojom Crna Gora napreduje u ovim procesima. Poručio je da na podršku Bugarske možemo i dalje računati, ne samo sa političkog aspekta, već i u formi prenosa znanja i iskustva, kao i ekspertske pomoći“, kaže se u saopštenju
3 komentar(a)
Igor Lukšić, Bugarska, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Bugarska, Foto: MVPEI
Ažurirano: 01.02.2016. 17:07h

Crna Gora može i dalje računati na podršku Bugarske, poručio je ministar vanjskih poslova Bugarske, Danijel Mitov i čestitao na rezultatima Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bugarskoj, a prvog dana posjete susreo se sa Mitovim i predsjednicom Narodnog Sobranja Republike Bugarske, Ceckom Cičevom.

„U razgovoru dva ministra izraženo je obostrano zadovoljstvo kvalitetom međudržavnih odnosa, koji se razvijaju kroz intenzivan politički dijalog, redovne sektorske susrete i komunikaciju, kao i odličnu saradnju dvije države u okviru regionalnog išireg multilateralnog formata“, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Lukšić je, kako se navodi, podsjetio na kontinuiranu podršku Bugarske procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore i naglasio da će ona, i u narednim fazama integracionog procesa, biti od izuzetnog značaja.

On je ukazao na odličnu dinamiku kojom se odnosi između Crne Gore i Bugarske razvijaju i istakao da bi dvije države, u narednom periodu, trebalo da se posvete i jačanju privredne saradnje, posebno naglasivši potencijale u sektorima turizma, energetike i poljoprivrede.

„Mitov je čestitao na rezultatima Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i na dinamici kojom Crna Gora napreduje u ovim procesima. Poručio je da na podršku Bugarske možemo i dalje računati, ne samo sa političkog aspekta, već i u formi prenosa znanja i iskustva, kao i ekspertske pomoći“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, dodaje se, ukazali i na konstantan obostrani rad na jačanju ugovorno pravne osnove saradnje i, u tom kontekstu, pozdravili današnje potpisivanje međuvladinog Sporazuma o socijalnom osiguranju i pratećeg Administrativnog sporazuma.

„U razgovoru sa Cičevom, Lukšić je zahvalio na dosljednoj i izuzetno značajnoj podršci Bugarske u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore. Podsjetio je i na značaj parlamentarne saradnje između dvije države i izrazio očekivanje da će ona u narednom periodu još više dobiti na kvalitetu i sadržaju“, kazali su iz MVPEI.

Cičeva je, kako je saopšteno, pozdravila rezultate Crne Gore na međunarodnom planu, posebno se osvrnuvši na rezultat decembarskog ministarskog samita NATO-a, kada je Crna Gora dobila poziv za članstvo.

„U tom kontekstu, izrazila je uvjerenje da će Parlament Bugarske, u skladu sa svojom dosadašnjom politikom i zalaganjima, biti jedan od prvih koji će ratifikovati Protokol između Alijanse i Crne Gore o pristupanju“, saopšteno je iz MVPEI.

Lukšić je, kako se navodi, prisustvovao promociji knjige „Odnosi Crne Gore i Bugarske u periodu od 1878. do 1913“, koja je rezultat saradnje državnih arhiva Crne Gore i Republike Bugarske, gdje je mao i izlaganje.

„Promocijom knjige na simboličan način je obilježeno 120 godina od prvog uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države, kao i deset godina od njihovog obnavljanja 2006. godine, kada je Crna Gora obnovila svoju državnost“, navodi se u saopštenju MVPEI.

Bonus video: