Grupa NVO-a i građanskih pokreta: Ne smijete iznevjeriti građane

Oni smatraju razumljivom inicijativu SDP da oživi Skupštinu i "tako se nametnu kao opozicioni faktor od povjerenja". Biti protiv povjerenja Vlade, smatraju u združene NVO, je tek prvi korak u izgradnji “opozicionog” povjerenja, naspram "osamnaest godina saučestvovanja u uništavanju države"
79 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2016. 13:44h

Grupa NVO-a, građanskih pokreta, grupa i slobodnih pojedinaca je nezadovoljna pasivnošću, te samostalnim i nekoordinisanim djelovanjem opozicionih partija, nakon što je Vlada CG "nezapamćenom političkom korupcijom dobila povjerenje na posljednjem zasijedanju Skupštine CG", navodi se u saopštenju.

"Ne shvatamo potrebu opozicionih subjekata koji su glasali protiv povjerenja Vlade, osudili političku korupciju, premijera nazivaju diktatorom a DPS kriminalnom i korupcionaškom organizacijom, pokreću inicijativu da pregovaraju o procentima u njegovoj rekonstruisanoj Vladi. U četvrt vijeka Đukanovićeve vladavine, pregovarači sa njim su zbrisani s političke scene ili su prešli na njegov platni spisak. Brine činjenica da razgovore vode u već „pokojnom“ parlamentu koji je pokazao da se odluke donose nadglasavanjem politički korumpiranih poslanika. Koji je smisao voditi parlamentarni dijalog otpočet u decembru kada je odgovor na njega bio drski performans političke korupcije u izvedbi DPS-a i Pozitivne?", kazale su udružene NVO u saopštenju.

Oni smatraju razumljivom inicijativu SDP da oživi Skupštinu i "tako se nametnu kao opozicioni faktor od povjerenja". Biti protiv povjerenja Vlade, smatraju u združene NVO, je tek prvi korak u izgradnji “opozicionog” povjerenja, naspram "osamnaest godina saučestvovanja u uništavanju države".

"Svi slobodomisleći građani kroz grupe ili individualno, zahtijevaju od opozicionih subjekata da se hitno sastanu, i u najkraćem roku postignu dogovor o minimalnim uslovima saradnje. Sastanak je preduslov svih inicijativa bilo da je riječ o ponudi koju treba dostaviti DPS, prelaznoj vladi bez DPS ili protestima kao metodom koja donosi prelaznu Vladu.Sujete, nesporazumi i animoziteti iz prošlosti, lične ambicije i parcijalni partijski interesi – moraju biti stavljeni po strani. Dosadašnji pristup vašeg vođenja politike nosi odgovornost, svako u svojoj mjeri i na svoj način, što je DPS tokom godina metastazirao u čudovište koje razara sve slojeve bića Crne Gore. Nalazite se pred trenutkom kada ne smijete još jednom iznevjeriti građane Crne Gore! Građani to neće pasivno posmatrati.", navodi se u daljem saopštenju.

Saopštenje potpisuju Građanska mreža "Nesvrstani", Alternativa, Građanski pokret otpora Crne Gore, Tivatska Antikorupcijska akcija, NVO Naša akcija, NVO Naše Ognjište, BDZ

Bonus video: