Ulazak Crne Gore u NATO podržava 47,3 odsto građana

Članstvu Crne Gore u NATO protivi se 37,1 odsto građana, neopredjeljenih je 15,6 odsto
0 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2016. 10:20h

Učlanjenje Crne Gore u NATO u ovom momentu podržava 47,3 odso građana, a 37,1 odsto se protivi, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Istraživanje koje je uradila Agencija za ispitivanje javnog mnjenja "Damar" je pokazalo da je neopredjeljenih 15,6 odsto.

Istraživanje je Agencija "Damar" obavila u od 19. do 24. januara.

"Istraživanje "Stavovi i mišljenja građana o pristupanju Crne Gore NATO-u" je urađeno na uzorku od 1100 ispitanika u 10 crnogorskih opština i pokazalo je da ukoliko bi se ove nedjelje održao referendum za članstvo Crne Gore u NATO 48,3 odsto građana Crne Gore bi glasalo za, a 35 odsto protiv učlanjenja naše države u ovaj savez. Neodlučnih je 16,7 odsto", navodi se u saopštenju Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Za ovo istraživanje, kako se dodaje, korišćen je dvoetapni stratifikovani uzorak i reprezentativan je za punoljetne građane Crne Gore.

"Rezultati serije istraživanja, od početka juna 2015. godine do kraja januara 2016. godine pokazuju konstantan rast podrške građana učlanjenju Crne Gore u NATO. Taj rast se odvija realitivno usporeno, ali stabilno i kontinuirano. Naime, za proteklih osamm mjeseci procenat pristalica učlanjenja Crne Gore u NATO porastao je za 5,7 odsto. Istovremeno, u ovom periodu, procenat protivnika se smanjio za 2,6 odsot, a neopredjeljenih za 3,1 odsto. Paralelno sa porastom nivoa podrške javnosti učlanjenju Crne Gore u NATO, rastao je i broj onih koji misle, bez obzira da li podržavaju ili ne to učlanjenje, da će naša zemlja postati članica NATO-a. U junskom istraživanju iz 2015. godine, 63,6 odsto anketiranih je izjavilo da će Crna Gora postati članica NATO-a, a u istraživanju iz januara 2016. godine taj procenat je 76,3 odsto. Do ovolikog rasta došlo je zbog činjenice da je Crna Gora, u međuvremenu, dobila zvanični poziv za učlanjenje u NATO", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: