ASK: DPS prekršio zakon, da vrati u budžet 47,5 hiljada eura

Agencija je protiv DPS-a pokrenula postupak za izricanje maksimalno zakonom predviđene sankcije
10113 pregleda 62 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2019. 18:29h

Demokratska partija socijalista (DPS) prekršila je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine, saopšteno je iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su kazali da je utvrđeno da sredstva iz privatnih izvora od 47,5 hiljada eura, koja su se odnosila na izborne aktivnosti na području Golubovaca, DPS nije prikupio u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjektata i izbornih kampanja.

Oni su naveli da tako prikupljena sredstva nijesu prijavljena odgovornom licu u partiji, određenom za namjensko trošenje sredstava i na način predviđen Zakonom.

Iz ASK-a su rekli da trošenje tako prikupljenih sredstva nije išlo preko posebnog računa DPS-a otvorenog za izbornu kampanju.

„Postupajući po službenoj dužnosti i na osnovu medijskih navoda da je u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine došlo do kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od strane političkog subjekta DPS, ASK je na osnovu sprovedene kontrole, uvida u dokumentaciju i uzetih izjava utvrdila da je taj politički subjekat u toku prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju prekršio članove 6 stav 12 i 18 stav 2 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog utvrđenih nepravilnosti u izbornom procesu, Agencija je protiv DPS-a pokrenula postupak za izricanje maksimalno zakonom predviđene sankcije, do 20 hiljada eura, i zatražila povraćaj sredstava u budžet Crne Gore, u visini od 47,5 hiljada eura.

Bonus video: