Koprivica umanjio indeks korupcije

Indeks percepcije je bolji za dva poena od 2014, što je još uvijek u okviru statističke greške, pa nema napretka, ocijenila je Abel
71 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.01.2016. 18:50h

Crna Gora je napredovala na listi percepcije korupcije Transparensy International za 15 mjesta u odnosu na 2014. zahvaljujući izvještaju Bertelsman fondacije, čije se bodovanje povećalo u odnosu na godinu ranije, saopštila je Cornelia Abel, koordinatorka TI za Jugoistočnu Evropu.

“Zbog toga se ova promjena ne može smatrati suštinskom u percepciji korupcije u javnom sektoru”, navela je ona.

Saradnik Bertelsman fondacije iz Crne Gore je Dragan Koprivica , direktor Centra za demokratsku tranziciju.

On je kazao da Bertelsmann Transformation Index – BTI 2016, koji pokriva period od 31. januara 2013. do 31. januara 2015, još uvijek nije objavljen, te da je planirano da izvještaj bude objavljen krajem februara 2015. godine. "Ocjene i odgovori koje pripremaju eksperti prvo prolaze kroz reviziju od strane regionalnih koordinatora, koji analiziraju sadržaj kako bi se uvjerili da je potpun i konzistentan. Regionalni koordinaori, koji su politikolozi sa iskustvom u komparativnim studijama, učestvuju u svakom koraku kreiranja izvještaja, i sprovode kalibraciju dobijenih rezultata za pojedinačne države, prvo na nivou regiona, a onda na nivou svih 129 država obuhvaćenih istraživanjem, kako bi rezultati bili uporedivi. Na kraju, svi rezultati moraju da prođu BTI Odbor, prije nego što budu usvojeni i objavljeni. BTI odbor čini grupa naučnika i praktičara sa dugogodišnjim iskustvom na polju razvoja i transformacije. Iako sam dio tima koji za Crnu Goru priprema BTI nijesam ovlašćen da dajem izjave u ime Bertlesman fondacije koja snosi punu odgovornost za BTI i jedina je adresa za komunikaciju po pitanju rezultata ili nedoumica. Takođe, nijesam u prilici da komentarišem izvještaje koji nijesu objavljeni pa Vas molim da se za odgovore obratite njima", kazao je Koprivica.

On je dodao upućen u relacije Transparency Internationala i Bertlesman fondacije, te da nema uvid u to na koji način ove institucije sarađuju.

Rezultat Fondacije koji se koristi u Indeksu percepcije korupcije zasniva se, kako se objašnjava, na dva pitanja na koje eksperti daju odgovore - u kojoj mjeri se kažnjavaju javni namještenici koji zloupotrebljavaju svoje pozicije i u kojoj mjeri se Vlada uspješno bori protiv korupcije, dodaje se.

Kompletni podaci Fondacije biće objavljeni u februaru, ali je ona pristala, objašnjava TI, da podijeli neobrađene podatke sa TI, kako bi najnoviji rezultat bio što aktuelniji. “Mora se razumjeti da je indeks percepcije korupcije rezultat Crne Gore dobio samo dva poena od 2014, što je još uvijek u okviru statističke greške ovogodišnjeg indeksa. Zbog toga se ova promjena ne može smatrati suštinskom u percepciji korupcije u javnom sektoru”, objasnila je koordinatorka TI.

Direktor Agencije za antikorupciju Sreten Radonjić juče je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora u 2015. godini napredovala za 15 mjesta na listi Transparency International i što “ima bolji indeks percepcije u odnosu na 2014. “Na najnovijoj listi TI Crna Gora je zauzela 61. mjesto sa indekom percepcije korupcije 44. To je značajno bolja pozicija u odnosu na 2014. godinu, kada je naša država zauzela 76. mjesto sa indeksom percepcije korupcije 42”, naveo je on.

Zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac, rekao je za Radio Slobodna Evropa “da se u javnosti može primijetiti određena slika da se Crna Gora bori protiv korupcije”.

“Ali kada se u to uđe malo dublje, može se reći da su rezultati Tužilaštva i dalje u velikoj mjeri limitirani", rekao je Milovac.

Član skupštinskog Odbora za antikorupciju Zoran Miljanić ( Demos) vjeruje da se "podaci TI očigledno zasnivaju na najnovijim dešavanjima, odnosno, hapšenjima gradonačelnika Budve i Bara, kao i visokog funkcionera DPS-a, Svetozara Marovića”.

Miljanić ( Demos) vjeruje da se "podaci TI očigledno zasnivaju na najnovijim dešavanjima, odnosno, hapšenjima gradonačelnika Budve i Bara, kao i visokog funkcionera DPS-a, Svetozara Marovića”

Crna Gora je, kako se navodi u izvještaju TI, popravila položaj na listi budući da je u prošlogodišnjem izvještaju sa indeksom percepcije korupcije bila na 76. mjestu (42 boda), ali je tada broj zemalja bio veći - 175.

Direktor Agencije za suzbijanje korupcije Sreten Radonjić je u saopštenju naveo kako je “siguran da će Crna Gora iz godine u godinu samo napredovati i biti država sa najmanjim stepenom korupcije među zemljama u okruženju”.

Bosna drži začelje na Balkanu, korupcija godinama sve veća

Na Balkanu je najviše napredovala Crna Gora i to za 15 mjesta (2014. bila je 76), Hrvatska za 11 mjesta (2014 – 61), Srbija za sedam (2014 – 78. pozicija). Za sedam mjesta napredovalo je Kosovo i sada je 103. (2014 - 110. pozicija). Jedino u Bosni i Hercegovini nema napretka u borbi protiv ovog problema. U posljednje četiri godine korupcija je još veća, a država je zbog toga nazadovala za dva mjesta u odnosu na izvještaj od 2014. i sada je na 76. mjestu.

Bonus video: