Cemi: Podzakonski akti ugrožavaju sprovođenje izbornog zakona

Zakonom je kontrolna uloga dodijeljena Agenciji, koja bi trebala da obezbijedi regularno trošenje sredstava za finansiranje izbornih kampanja i redovno finansiranje i da spriječi zloupotrebe državnih resursa
0 komentar(a)
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.01.2016. 14:18h

Podzakonski akti, koji će biti razmatrani na sjednici Savjeta Agencije za borbu protiv korupcije, ugrožavaju sprovođenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Podsjeća se da je Zakonom kontrolna uloga dodijeljena Agenciji, koja bi trebala da obezbijedi regularno trošenje sredstava za finansiranje izbornih kampanja i redovno finansiranje i da spriječi zloupotrebe državnih resursa.

"Podzakonskim aktima koji će biti usvojeni, Agencija pokušava da smanji obim kontrole, smanji obim svojih ovlašćenja i da omogući vršenje pritiska na pojedine političke subjekte", kazala je direktorica odjeljenja za istraživanje javnih politika Ana Selić.

Ona je kazala da su "zatečeni činjenicom" da je Agencija odlučila da ne kontroliše finansiranje svih subjekata u izbornom procesu, već da na bazi analize rizika, metodom slučajnog uzorka odabere nekoliko političkih subjekata koje će da kontroliše.

"To znači da će neke partije i kandidati biti kontrolisani, na bazi procjene Agencije", upozorila je Selić.

Prema njenim riječima predviđeno je da će i kontrola institucija, zbog zabrane zloupotrebe državnih resursa, biti vršena na isti način.

"Ovo je pokušaj mijenjanja odredbi zakona, koji predviđa kontrolu svih političkih subjekata i dovodi u pitanje zakonitost Pravilnika o načinu vršenja kontrole političkih subjekata i kontrole i nadzora tokom izborne kampanje", smatra Selić.

Ona je ocijenila da davanje diskrecionog prava da odluči koji politički subjekat će kontrolisati, a koji ne, daje mogućnost Agenciji da vrši pritisak na pojedine partije i kandidate, što je opasno ako se uzme u obzir jasno politički profilisan njen menadžment.

Metoda analize rizika i slučajnog uzorka su, navodi ona, suprotni pojmovi koji isključuju jedan drugi.

"Dakle, nije jasno da li će se subjekti kontrole birati slučajnim uzorkom ili pomoću analize rizika. Ovakve nejasnoće idu na ruku daljim manipulacijama kojima se mogu obesmišljavati odredbe zakona", kazala je Selić.

Prema njenim riječima, ovaj podzakonski akt ne precizira na koji način će se vršiti kontrola redovnog finansiranja političkih subjekata, niti precizira način kontrole, što bi trebala da bude njegova svrha.

"Nisu identifikovane institucije i lica koja će dostavljati podatke Agenciji u procesu kontrole, već je ostavljeno službenicima da procjenjuju od koga i na koji način treba da traže informacije. Imajući u vidu da zaposleni u Agenciji nikada nisu radili ovu vrstu kontrola, moramo biti zabrinuti za ishod ovako proizvoljno definisanog podzakonskog okvira", upozorila je Selić.

Bonus video: