Cdu: Realna mogućnost priliva značajnog broja izbjeglica u Crnu Goru

„Ohrabruje činjenica da su naše odgovorne službe i institucije više puta potvrdile spremnost da u svim aspektima te moguće situacije reaguju. Prema zvaničnim Vladinim dokumetima i izjavama spremni smo da primimo dnevno dvije hiljade izbjeglica, a ukoliko situacija bude nalagala – i više“, saopštila je potpredsjednica Cdu, Anđela Ivanović
51 pregleda 5 komentar(a)
Anđela Ivanović, Foto: CDU
Anđela Ivanović, Foto: CDU
Ažurirano: 28.01.2016. 13:06h

Crna Gora bi u vrlo bliskoj budućnosti mogla biti izložena prilivu značajnog broja izbjeglica iz Sirije i zemalja Srednjeg Istoka, ocijenjeno je iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

„Cdu upozorava na realnu mogućnost da Crna Gora u vrlo bliskoj budućnosti bude izložena prilivu značajnog broja izbjeglica iz Sirije i zemalja Srednjeg Istoka. Najave nekih evropskih medija da će vlade Makedonije i Srbije skorih dana zatvoriti granice treba shvatiti ozbiljno“, saopštila je potpredsjednica Cdu, Anđela Ivanović.

Pretpostavka je, kako je rekla, da to znači da će veliki broj izbjeglica biti usmjeren prema obalama, odnosno lukama Albanije i Crne Gore. „Moguće su, naravno, i druge rute. Sve to može predstavljati veliki izazov“.

„Ohrabruje činjenica da su naše odgovorne službe i institucije više puta potvrdile spremnost da u svim aspektima te moguće situacije reaguju. Prema zvaničnim Vladinim dokumetima i izjavama spremni smo da primimo dnevno dvije hiljade izbjeglica, a ukoliko situacija bude nalagala – i više“, saopštila je Ivanović.

Prema njenim riječima, Crna Gora kao zemlja mogućeg tranzita treba da pokaže sposobnost da dočeka i isprati izbjeglice, ne narušavajući našu bezbjednost.

„Humani aspekti te situacije su od najvećeg značaja. Crna Gora, u tom smislu, ima iskustvo i sigurni smo da će i naši građani i naše službe podržati cijeli proces. Pored organizacionih i logističkih aspekata, od izuzetne je važnosti da se izbjegnu bilo kakvi scenariji koji bi mogli da ugroze našu stabilnost i unutrašnji red i mir“, dodala je Ivanović.

Kako je rekla, treba informisati građane da je Crna Gora, kao potpisica međunarodnih konvencija i prema humanitarnom pravu, svim osobama koje bježe od ratnih zbivanja, ili su u svojim zemljama progonjeni po osnovu rase, vjere, nacije, političkog mišljena ili pripadanja određenoj društvenoj grupi, dužna pružiti zaštitu.

„U ovakvim situacijama nema mjesta za ksenofobiju i rasizam. Politička stabilnost i funkcionišuća Vlada su od najvećeg značaja i treba da budu garancija da će biti izbjegnuta bilo kakva negativna posljedica“, kazala je Ivanović.

Kako je rekla, odgovorna politika podrazumijeva spremnost da se preduprijede svi negativni scenariji i iskaže kapacitet crnogorskog društva i države i u ovim pretpostavljenim situacijama.

Bonus video: