Stiže gradonačelnik milioner

Puna opštinska kasa Carevića relaksira da ne mora razmišljati o isplati zarada zaposlenima, ali se od njega očekuju intenzivna investiciona ulaganja, planirana u iznosu od 17 miliona eura
17737 pregleda 15 komentar(a)
Rotacija završena u decembru: Carević i Krapović, Foto: Vuk Lajović
Rotacija završena u decembru: Carević i Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.01.2019. 08:22h

Marko Bato Carević zvanično će u srijedu imati prvi radni dan u fotelji gradonačelnika Budve, a na opštinskom računu dočekaće ga 6,5 miliona eura, koliko mu je ostavio prethodnik Dragan Krapović.

Od svoga prethodnika Srđe Popovića (DPS), kada je 29. decembra 2016. preuzeo funkciju predsjednika Opštine, Krapović je na računu imao milion eura, koji su odmah otišli na isplatu zarade zaposlenima.

Konsolidacija finansija i vraćanje gotovo 25 miliona eura naslijeđenih dugova, te investiciona ulaganja u infrastrukturu bila su glavna obilježja Krapovićevog dvogodišnjeg mandata.

Puna opštinska kasa koju je naslijedio, Carevića relaksira da, ako ništa - ne mora razmišljati o redovnoj isplati zarada zaposlenima koji su na budžetu, jer milionski suficit premašuju godišnji iznos za plate.

Ipak, od Carevića se očekuju intenzivna investiciona ulaganja, imajući u vidu da je ovogodišnji budžet ima obilježja razvojnog, pošto je planirano za infrastrukturne projekte 17 miliona eura.

Mada mu je građevinski biznis blizak, jer se godinama unazad njegova kompanija bavi izgradnjom putne infrastrukture, od Carevića se osim ekspanzije investicionog ciklusa u Budvi, očekuje da nastavi sa daljom stabilizacijom finansija, što je on u svome inauguracionom govoru i obećao.

Da će dovesti nove investitore u Budvu, takođe je obećanje, ali zadatak Carevića biće i naplata potraživanja od članova organizovane kriminalne grupe, na čijem se čelu nalazi njegov komšija iz Krimovice Svetozar Marović.

Carevićeva administracija, moraće da finišira ono što je započela Krapovićeva - prinudnu naplatu kroz zapljenu imovine članovima Marovićeve porodice.

Takođe, Careviću je ostavljen i vruć krompir, a to je sprovođenje Plana privremenih objekata, odnosno da „očisti“ svih 250 tezgi i kioska, kojih ovoga ljeta više neće biti na šetalištima u Budvi, Bečićima i Petrovcu.

Budžetom mu je ostavljeno čak pola miliona eura koje će Komunalna policija i inspekcija koristiti za uklanjanje objekata, ali Carević će biti taj koji će morati da čvrsto ostane pri dogovoru koalicije da „vašarišta“ ne smije više biti.

Biće interasantno da se vidi ko će činiti Carevićev kabinet. Iako je rekao da neće biti nikakvih drastičnih promjena na sekretarskim mjestima, jedno je sigurno: da će najvjerovatnije njegov šef kabineta biti Božo Vavić, dosadašnji sekretar za investicije, koji je taj posao uspješno obavljao u protekle dvije godine.

Prvi gradonačelnik u Crnoj Gori koji je milioner

Osim što je prvi gradonačelnik u Crnoj Gori iz redova Demokratskog fronta, Carević je prvi gradonačelnik u istoriji Crne Gore, koji kao zvanični milioner dolazi na tu funkciju. I dok su mnogi sa te funkcije odlazili kao milioneri, Carević na nju dolazi kao jedan od najuspješnijih biznismena na primorju.

On je sa svojom braćom dugogodišnji uspješni građevinski biznismen, vlasnik kamenoloma, asfaltne baze, farme koza, industrijskog pogona za proizvodnju sira i ostalih mliječnih prerađevina, jednog od najatraktivnijih kupališta koje su sami izgradili - Ploče, hotela „Odisej“ u Lastvi, fudbalskog kluba „Grbalj“...

Svoje zarade kao predsjednik Opštine, koja će biti oko 1.300 eura, Carević se odrekao u humanitarne svrhe.

Očekuje se da će ubrzo podnijeti i svoj imovinski karton u kome će detaljno navesti prihode i imovinu.

Prepustio sinu Milanu da vodi porodičnu firmu

Uoči izbora na mjesto predsjednika Opštine, Carević se povukao sa mjesta izvršnog direktora u svojoj građevinskoj kompniji „Carinvest“.

Kako stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, Carević je 27. decembra funkciju izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika prepustio svome starijem sinu Milanu.

Stariji Carević se i dalje vodi kao osnivač kompanije, ali to po zakonu ne predstavlja konflikt interesa.

Bonus video: