Tužba protiv tabloida "Informer": Sud interesuje rejting SDP-a

SDP je tužio tabloid zbog tekstova, u kojima se ta partija optužuje za učestvovanje u malverzacijama u Lučkoj kapetaniji u Kotoru. Taj slučaj arhiviran i nema veze sa SDP-om
82 pregleda 3 komentar(a)
Mirko Stanić (Novine)
Mirko Stanić (Novine)
Ažurirano: 27.01.2016. 06:52h

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Katarina Peković odlučila je da u nastavku postupka po tužbi Socijaldemokratske partije (SDP) protiv tabloida “Informer”, sasluša portparola te partije Mirka Stanića, koji treba da se izjasni o rejtingu partije, prije i nakon objavljivanja spornih tekstova.

SDP je tužio tabloid i traži 50.000 eura odštete zbog objavljenih tekstova, u kojima se ta partija optužuje za učestvovanje u malverzacijama u Lučkoj kapetaniji u Kotoru.

Sutkinja je odbila predlog advokatice “Informera” Snežane Mićanović, koja je tražila da se o rejtingu partije izjasni i predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

Advokat Siniša Gazivoda, koji zastupa SDP, na pitanje suda, objasnio je da privatne agencije rade analize rejtinga partija, te da su rezultati takvih analiza obično suprotni, u zavisnosti od interesa naručioca.

Mićanovićeva je kazala da su iz SDP-a, nakon objavljivanja tekstova, više puta rekli da im rejting nikad nije bio bolji. Suđenje se nastavlja 24. marta.

U tužbi se podsjeća da je “Informer” u martu 2014, objavio naslov “Skandal: Tužilaštvo nastavilo istragu - u Kapetaniji isparilo 400.000; Sumnjiv i Ranko”, kojim se implicira da Specijalno tužilaštvo vodi istragu protiv SDP-a, zbog sumnje da su njeni članovi prisvajali novčana sredstva iz tog kotorskog preduzeća.

Gazivoda ocjenjuje da je cilj teksta bio vrijeđanje ugleda te partije, iznošenjem netačnih i zlonamjernih navoda, sa ciljem da se, na štetu SDP-a, poveća tiraž tabloida, te i sa drugim, „vjerovatno jednako nečasnim motivima”. U odgovoru na tužbu se ističe da u tužbi nije objašnjeno na koji način, odnosno kojom izjavom je povrijeđen ugled tužioca.

„Izvor koji je dao podatke koji su bili osnova za objavljivanje spornih tekstova, u ranijoj saradnji s tuženim bio je izuzetno pouzdan, te nije bilo osnova da tuženi posumnja u istinitost navoda svog izvora”, ukazuje se, u odgovoru na tužbu.

Vrhovno državno tužilaštvo je, u aprilu te godine, saopštilo da je pokojni kapetan Nikola Drakulović osumnjičen da je prisvojio 560.966 eura iz Lučke kapetanije, ali da je slučaj arhiviran zbog njegove smrti. Glavni urednik “Informera” Novak Uskoković nedavno je pravosnažno osuđen na novčanu kaznu od 3.000 eura, zato što je u tom tabloidu dozvolio objavljivanje uvredljivih tekstova o Albancima.

Bonus video: