Krivokapić - Lipka: Odnosi Crne Gore i Slovačke tradicionalno dobri i snažni

Krivokapić je danas primio u oproštajnu posjetu Františeka Lipku, ambasadora Slovačke Republike
57 pregleda 4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, František Lipka, Foto: Skupština.me
Ranko Krivokapić, František Lipka, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 22.01.2016. 15:39h

Odnosi Crne Gore i Slovačke tradicionalno dobri i snažni, posebno na polju saradnje i pružanja podrške u evropskim i evro-atlantskim integracijama, saopšteno je danas na sastanku predsjednik Skupštine Ranka Krivokapića i ambasadora Slovačke Františeka Lipke

Krivokapić je danas primio u oproštajnu posjetu Františeka Lipku, ambasadora Slovačke Republike.

"Predsjednik Ranko Krivokapić je ovom prilikom iskazao zahvalnost ambasadoru Lipki na njegovom ličnom doprinosu u jačanju odnosa i veza Crne Gore i regiona, a posebno na njegovom angažovanju tokom perioda obnove nezavisnoti Crne Gore 2006. godine. Ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka istakao je i pohvalio doprinos Skupštine Crne Gore koji daje ukupnom procesu evropskih i evro-atlantskih integracija", navodi se u saopštenju.

Marković - Lipka: Crna Gora kontinuirano radila na prosperitetu od obnove državne nezavisnosti

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Slovačke Republike Františeka Lipku.

Ambasador Lipka je iskazao zadovoljstvo angažmanom u Crnoj Gori tokom trajanja mandata, naglasivši da je sa crnogorske strane uvijek nailazio na razumijevanje u vezi svih aspekata svoje diplomatske misije.

„Kao rezultat kvalitetne bilateralne saradnje, iznjedrena je nepodijeljena spremnost Slovačke Republike za unapređenje partnerskih odnosa dvije zemlje“, rekao je Lipka. Ukazavši na rezultate koje je Crna Gora ostvarila u svim oblastima, kako na polju unutrašnje, tako i spoljne politike, ambasador Lipka je ponovio je spremnost Slovačke Republike da podrži naše dalje aktivnosti na putu integracija.

Potpredsjednik Marković je izrazio institucionalnu i ličnu zahvalnost ambasadoru Lipki na njegovom doprinosu važnim procesima sa kojima se Crna Gora suočavala, a koji su rezultirali mjerljivim rezulatima u pogledu NATO i EU integracija. Marković je naglasio posvećenost ambasade Slovačke Republike i ambasadora lično na prepoznavanju najboljih interesa Crne Gore i njenih građana, koji su se ogledali u zalaganju za upućivanje Crnoj Gori poziva za članstvo u Alijansi, ali i u kontinuiranoj podršci tokom pregovaračkog procesa sa EU, što su spoljnopolitički prioriteti Crne Gore.

Marković je takođe naglasio da je ambasador Lipka tokom svoja dva mandata pokazao i svestrano razumijevanje ukupnih procesa u Crnoj Gori kroz podršku izgradnji demokratije i civilizacijskih kapaciteta, kao svojevrsnog pokazatelja stabilnosti na njenom unutrašnjem planu.

"Crna Gora je ostvarila značajne rezultate za kratko vrijeme, i kontinuirano radila na ukupnom prosperitetu od obnove državnosti 2006. godine. Iako je ispunila ključne zadatke, naporan rad na očuvanju državnih prioriteta i dalje predstoji, i to treba biti imperativ za administraciju u narednom periodu" - zaključeno je na današnjem sastanku potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa ambasadorom Lipkom.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim važnim temama iz oblasti bilateralnih i multilateralnih odnosa.

Vujanović odlikovao Lipku

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlikovao je ambasadora Slovačke Františeka Lipku ordenom Crnogorske zastave prvog stepena.

Vujanović je danas primio u oproštajnu posjetu Lipku, konstatujući da je u dugoj diplomatskoj misiji u Crnoj Gori, najdužoj među svim ambasadorima, ostvario izuzetne diplomatske učinke.

"U bilateralnoj ravni značajno je doprinio bliskim, sadržajnim i intezivnim međudržavnim odnosima Crne Gore i Slovačke brojnim političkim i radnim kontaktima koji opravdavaju ocjenu da smo sa Slovačkom uspostavili saradnju u svim oblastima na vrlo visokom nivou", kazao je Vujanović.

Pošto je sredinom prošle godine zaključen Sporazum o ekonomskoj saradnji Crne Gore i Slovačke stekli su se, kaže on, uslovi za formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju koja će dalje unaprijediti dobre ekonomske odnose dvije države.

"Svojim aktivnostima Lipka je snažno uticao na pozitivan odnos Slovačke u okviru Višegradske četvorke (Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska) u kojoj se uvijek promovisala dobra saradnja ove četiri države sa Crnom Gorom", rekao je Vujanović.

On je naglasio da je u diplomatskoj misiji Lipka afirmisao Crnu Goru kao državu dobrog primjera regiona i jasnih evropskih i evroatlanskih spoljnopolitičkih prioriteta. "Neposredno je učestvovao u brojnim aktivnostima javne promocije vrijednosti EU i NATO-a što je imalo krajnje pozitivan uticaj na predstavljanje vrijednosti ovih integracija u našoj javnosti".

"Visoko cijeneći ovakve efekte diplomastske misije Lipke, predsjednik Crne Gore ga je odlikovao ordenom Crnogorske zastave prvog stepena", kaže se u saopštenju.

Lipka je naglasio da je Crna Gora dobar primjer regiona, kroz dobrosusjedske odnose i pouzdano partnerstvo u regionalnim inicijativama.

"Crna Gora je pokazala visoku odgovornost u pristupanju EU i NATO-u što je dovelo do otvaranja 22 poglavlja u pristupanju EU i poziva za članstvo u NATO", podsjetio je on.

Lipka je zaželio Crnoj Gori puni prosperitet i najveći efekat dinammike pristupanja EU kao i što skorije formalno članstvo u NATO-u.

"Naglašavajući njegovo osobito zadovoljstvo njegovom diplomatskom misijom u Crnoj Gori, iskazao je poštovanje što se ona prepoznala i u dodjeli odlikovanja koje je dobio u ovoj oproštajnoj posjeti", kaže se u saopštenju.

Lipka: Crna Gora - moja druga domovina

Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Slovačke Republike Františeka Lipku.

Premijer Đukanović je zahvalio ambasadoru Lipki na izuzetnom ličnom doprinosu razvoju ukupnih odnosa između dvije zemlje, bilateralno i na planu afirmacije evropske i evroatlantske budućnosti Crne Gore, i odao priznanje za iskreno prijateljstvo, poštovanje i privrženost prema našoj zemlji.

„U različitim kapacitetima, najprije kao predsjednik Republičke referendumske komisije, a potom kao diplomatski predstavnik Slovačke, ostavili ste dubok trag u našoj novoj istoriji, čime se možete ponositi“, kazao je Đukanović.

Osvrnuvši se na veoma sadržajan i frekventan politički dijalog između dvije zemlje i osnažene bilateralne odnose, koji su zasnovani na prijateljstvu i razumijevanju dvije države i dva naroda, predsjednik Đukanović je zahvalio Vladi Republike Slovačke, premijeru Ficu i potpredsjedniku Lajčaku na ukupnoj podršci.

Ambasador Lipka je zahvalio Vladi Crne Gore, premijeru i građanima Crne Gore na izvanrednom prijemu i saradnji.

„Bila je čast i privilegija biti ambasador Slovačke u Crnoj Gori, koja je postala moja druga domovina” - istakao je Lipka.

Lipka je posebno je izrazio zadovoljstvo uspjesima i rezultatima koje je naša zemlja ostvarila na putu ka izgradnji moderne države sa jasnom evropskom i evroatlantskom perspektivom, uz konstataciju da ga posebno raduje nedavni poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO, što predstavlja jedan od ključnih dostignuća u desetogodišnjoj istoriji obnovljene crnogorske nezavisnosti.

„Vaše uspjehe doživljam kao svoje lične“, rekao je ambasador Lipka i prenio da će Slovačka i njena Vlada nastaviti sa prijateljskom podrškom Crnoj Gori i njenom daljem razvoju.

Bonus video: