EK opet dala novac MANS-u da prati izbore

Đukanović i DPS zbog ranijeg projekta MANS-a napadali Drobniča koji je dobio podršku EK
34 komentar(a)
Mitja Drobnič, Vanja Ćalović, Gudrun Štajnaker, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Vanja Ćalović, Gudrun Štajnaker, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.01.2016. 06:41h

Evropska komisija (EK) ponovo je Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dodijelila projekat za praćenje izbora u Crnoj Gori, uprkos protivljenju Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog šefa Mila Đukanovića zbog angažmana te NVO na praćenju lokalnih izbora 2014.

Delegacija EU u Crnoj Gori je sa MANS-om potpisala ugovor o bespovratnim sredstvima od 149 hiljada eura za projekat “Fer izbori bez korupcije”.

Prema tom projektu, MANS treba da učestvuje u obuci članova biračkih odbora, provjeri biračkog spiska i kontroli finansiranja izbornih kampanja. Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović kazala je da nije izvjesno hoće li ta NVO imati posmatrače na izborima, ali da će organizovati obuku članova biračkih odbora. “Lokalni izbori su pokazali da članovi odbora iz partija nisu imali elementarna znanja o tome šta su njihova prava i obaveze na dan izbora, pa su zato mnogi zapisnici potpisani iako to nije trebalo učiniti i nije se tražilo prekidanje glasanja kad je trebalo. Objasnićemo im što su zakonske norme i upoznati sa svim finesama i kreativnim načinima na koje se vršio pritisak na građane na dan glasanja”, kazala je Ćalović.

Ona je navela da se MANS nije obavezao na angažovanje posmatrača jer je neizvjestan termin održavanja izbora. “Ukoliko budu na jesen to nam daje realnu mogućnost da angažujemo posmatrače.

Svakako ćemo nakon obuke članova odbora biti tu kao neka vrsta pravne podrške da se neregularnosti procesuiraju”.

U izvještaju o napretku za 2015. se navodi da Crna Gora treba u potpunosti da sprovede novo izborno zakonodavstvo. EK je podsjetila i da su aktivisti DPS-a u Pljevljijma osuđeni zbog kupovine glasova na izborima 2014 i tražila pravni i politički epilog afere “Snimak”.

MANS je 2014. od EK dobila identičnu sumu za praćenje lokalnih izbora u 12 crnogorskih opština, što je premijer Milo Đukanović ocijenio kao nagradu Delegacije MANS-u “kako bi tobože nadzirao lokalne izbore, a zapravo se stavljao u funkciju opozicije”.

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić tada je kazao da Vlada očekuje od EU odgovore na to kako je MANS dobio podršku za praćenje izbora. U oba slučaja, Komisija i bivši komesar Štefan File ocijenili su opravdanom odluku da se MANS-u dodijeli projekat zbog kojeg je i šef Delegacije EU bio na meti napada DPS-a i medija pod kontrolom te partije. Navodno je i jedan od razloga zbog kojeg je Đukanović bezuspješno tražio smjenu Drobniča upravo projekat nadgledanja izbora u Crnoj Gori.

Ćalović: I prije se žalili Briselu pa smo opet dobili projekat

Ističući da je ne bi iznenadili napadi DPS-a zbog granta za praćenje izbora, Ćalović je kazala da je MANS 2014. godine pokazao rezultate. Ona je podsjetila da su posmatrači MANS-a tada otkrili konkretne zloupotrebe, kupovinu ličnih karata, nezakonite aktivnosti na izbornnim mjestima.

“Plašim se da će se, uprkos novoj zakonskoj regulativi, te aktivnosti ponoviti. Očekujem da se ponove i pritisci onih koji su učestvovali u kupovini glasova i zloupotrebi državnih fondova. Naravno da njima ne odgovara da MANS prati izbore i da bi im mnogo više odgovaralo da rade organizacije sa kojima imaju tijesnu saradnju”, kazala je ona, navodeći da Agencija za sprečavanje korupcije i MUP ne poštuju zakonske obaveze niti rade svoj posao zbog čega treba očekivati probleme na terenu.

“Bitno je uraditi ozbiljnu obuku da ne bi zbog nedostatka znanja bilo još više neregularnosti. Da li će se žaliti Briselu meni je svejedno, jer smo projekat dobili zato što niko nije imao rezultate kao mi. Napadi nisu imali efekta ni prošlog puta, jer smo mi taj projekat ponovo dobili”.

Bonus video: