"Limenka" ipak kod specijalnog tužioca

MUP je planirao novu zgradu u Zagoriču, ali se od selidbe odustalo jer nije bilo novca
54 pregleda 48 komentar(a)
Ivan Brajović, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2016. 14:35h

Da li je u slučaju “ Limenka ”, zbog koga je država oštećena za više od 10 miliona eura, postojala koordinirana aktivnost grupe visokih javnih funkcionera čije je nevršenje službene dužnosti imalo za cilj da premijerov brat Aco Đukanović stekne višemilionsku korist, treba da provjeri glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Specijalnom tužilaštvu je upućen dopis koji su VDT-u prije nedjelju dana dostavile Demokrate povodom slučaja “ Limenka ”.

”Isti je proslijeđen na postupanje nadležnom tužilaštvu, što je u konkretnom slučaju Specijalno državno tužilaštvo,” navodi se u odgovoru “Vijestima” iz kabineta VDT-a.

Demokrate su 12 .januara objavile da je Vrhovni sud odbio predloge revizije presude zaštitnika državog interesa i Đukanovićevog advokata, pa na osnovu pravosnažne odluke Aco Đukanović potražuje od države oko 10,5 miliona eura.

"Postoji mnogo razloga za sumnju da je u ovom slučaju bila organizovana i koordinirana aktivnost grupe visokih javnih funkcionera čije je nevršenje službene dužnosti imalo za cilj da Aco Đukanović stekne višemilionska sredstva na štetu države", navodi se u pismu koje su Demokrate dostavile VDT-u.

Poslanik Demokrata Velizar Kaluđerović je ranije podsjetio da su ključne pozicije u Vladinim resorima u vezi sa poslom sa Limenkom imali Milo Đukanović, Ivan Brajović, Jusuf Kalamperović i Veselin Veljović.

Dopis Demokrata je, po svemu sudeći, dodat u predmetu, jer je VDT Ivica Stanković u julu 2015. rekao u Skupštini da se “tužilaštvo slučajem “ Limenka ” može baviti tek nakon što se okonča sudski postupak. Specijalno tužilaštvo pored ratnih zločina istražuje korupciju i organizovani kriminal.

Aco Đukanović je 2008. potpisao ugovor sa Upravom policije, tada samostalnim organom, na osnovu koga je zemljište na lokaciji Limenke trebalo da mu bude ustupljeno dvije godine kasnije. U međuvremenu je MUP koristio zgradu, iz koje se nije iselio, pa je premijerov brat u julu 2012. tužio državu.

MUP je do 26.jula 2012. imao samo nadzornu ulogu nad UP, kojom je šefovao Veljović. Tada je u Skupštini usvojen novi Zakon o unutrašnjim poslovima, na osnovu koga je MUP vratio nadležnost nad policijom. U tom trenutku i do kraja 2012. njime je rukovodio Ivan Brajović.

“Vijestima” je bivši rukovodilac u Vladi nezvanično objasnio da je planirano da MUP u Zagoriču, gdje ima prostorije, napravio novu zgradu. U nju je trebalo da bude prebačen sektor za vanredne situacije, sektor za izdavanje dokumenata i informacioni sistem UP i MUP-a, koji je bio smješten u “Limenci”.

“Njegova kompleksnost je razlog što se nije moglo tako lako preseliti,” rekao je sagovornik.

MUP je u vrijeme mandata Ivana Brajovića odustao od nove zgrade jer nije bilo novca.

MUP podstiče tužilaštvo da istražuje

MUP je pozvao Vrhovno državno tužilaštvo da utvrde da li je bilo krivičnih djela u ovom poslu. “Ministarstvo ohrabruje i druge nadležne organe da brzim i efikasnim postupanjem utvrde da li je bilo i drugih nezakonitih radnji koje su dovele do situacije u kojoj se sada za neodgovorno postupanje starješina nadležnih organa račun ispostavlja građanima Crne Gore,” saopštio je MUP.

Oni su pozdravili najavu Ministarstva finansija da se utvrdi odgovornost za štetu učinjenu građanima zbog neizvršavanja ugovornih obaveza. “Utvrđivanje odgovornosti je zakonska, ali i moralna obaveza prema građanima, kako bi konačno neodgovorni pojedinci - starješine nadležnih organa, snosili posljedice svojih postupaka koji su uzrokovali ogromnu štetu građanima. Nekažnjivost za učinjenu štetu ne može biti princip rada u državnim organima”, navodi MUP.

Bonus video: