Zašto je u Crnoj Gori malo vjerovatan makedonski scenario

U ovom trenutku čini se da je prelazna vlada prilično ambiciozan cilj
68 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2016. 14:59h

Malo je vjerovatno da će crnogorska opozicija natjerati premijera Mila Đukanovića da makar formiraju prelaznu vladu i da se odrekne dijela kontrole nad državnih resursa, kao što je to učinila opozicija u Makedoniji.

Opozicija i SDP imaju malo šansi da to urade, uprkos mogućnostima da Vlada u parlamentu dobije povjerenje zahvaljujući političkoj korupciji ili da Đukanović što prije raspiše izbore na kojima ne bi u potpunosti bilo primijenjeno novo izborno zakonodavstvo.

Lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev opet je zaprijetio bojkotom izbora koji su raspisani za 24. april, ukoliko se ne bude poštovao dogovor iz Pržina koji predviđa formiranje prelazne vlade, povlačenje premijera Nikole Gruevskog, regulisanje biračkih spiskova i ravnopravan pristup javnim medijima. Gruevski se povukao i pristao na formiranje prelazne vlade u kojoj je opozicija dobila resore policije i rada i socijalnih staranja, kao i mjesta zamjenika ministra koji imaju pravo veta. Zaev je prethodno uporno vodio proteste koji su rezultirali sporazumom iz Pržina, uz posredovanje EU i SAD.

Iako traži prelaznu vladu, opozicija u Crnoj Gori još nije iznijela konkretne predloge, niti ima zajedničku strategiju za slučaj da ona ne bude formirana. Predsjednik upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da unutar opozicije vlada jako nepovjerenje, zbog čega je teško očekivati postavljanje zajedničkih uslova za održavanje izbora. “U ovom trenutku čini se da je prelazna vlada prilično ambiciozan cilj. Njeno formiranje bi pomoglo jačanju povjerenja, iako je makedonski model pokazao da ni ona sama nije dovoljna. Ne bi valjalo da se pričom o prelaznoj vladi zanemare pitanja zloupotrebe državnih resursa, finansiranja predizborne kampanje i zloupotrebe medija”, smatra Vujović.

Podsjećajući da je i komesar za proširenje EU Johanes Han insistira na poštovanju dogovora iz Pržina, novinar makedonske redakcije BIRN-a Siniša Jakov Marušić smatra da je olakšavajuća činjenica u pregovorima što makedonska opozicija ima lidera: “Činjenica da je politička opozicija u Makedoniji koncentrisana oko SDSM čini njen stav jasnim, a to je da se fer izbori ne mogu održati bez čišćenja biračkog spiska u kojem je puno fiktivnih i umrlih glasača. Gruevskom odgovara da se izbori održe što prije jer mu to povećava izglede za pobjedu zbog kontrole u svim državnim sektorima”.

Dok DF protestima traži prelaznu vladu, ostatak opozicije pokušava pregovorima da obezbijedi uslove za fer izbore. Vujović smatra da stare podjele sprečavaju jasnu strategiju opozicije: “Odlaganje izbora odgovara opozicionim partijama koje koriste državne subvencije za rad, za razliku od onih koje nemaju to pravo jer nijesu učestvovale na prethodnim izborima. To ne treba zanemariti. Odlaganje znači više novca u partijskoj kasi i veću spremnost za izbore, a moraju se vraćati krediti iz prethodnih predizbornih kampanja”, smatra Vujović.

Vujović: SDP nije načisto

Vujović navodi da je nakon loma u vladajućoj koaliciji i raskola u opozicionim strankama teško odgovoriti ko je u Crnoj Gori vlast, a ko opozicija . On smatra da će to pokazati glasanje o povjerenju vladi.

“Pad vlade ne znači automatski da bi se time opozicija našla u željenoj situaciji. Treba vidjeti kako će Pozitivna Crna Gora glasati o povjerenju Vladi, ali i u situacijama nakon toga. Previše je mogućih kombinacija da bi se mogao sa preciznošću predvidjeti rasplet”, smatra Vujović, navodeći da još nije jasno kako će na toj sjednici glasati SDP. “Ne očekujem da glasaju za Vladu, ali nijesam siguran da li će glasati za njen pad. Glasanje za Vladu bi bio glas za ministre Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića, što bi bilo teško poniženje. SDP bi time takođe srušio mostove prema opoziciji. S obzirom na TO da je SDP uvijek tražio odlaganje konačnog raspleta odnosa sa DPS-om, ne treba iskljuciti izbjegavanje totalnog sukoba između ove dvije strukture”.

Galerija

Bonus video: