Kusovac: Božović ljut jer neću da finansiram njegovu NVO "Maškarada"

Tivatski gradonačelnik i šef OO DPS ne odgovara na teške optužbe dosadašnjeg saradnika u lokalnoj upravi Gorana Božovića
2738 pregleda 4 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.01.2019. 13:44h

Gradonačelnik Tivta i predsjednik tivatskog OO DPS Siniša Kusovac optužio je dosadašnjeg člana OO i donedavnog opštinskog fukcionera Gorana Božovića da “odavno pripada drugoj partiji i nekim drugim centrima”.

Božović je u četvrtak saopštio da napušta članstvo u DPS zbog nezadovoljstva načinom na koji Kusovac vodi grad. On je u otvorenom pismu gradonačelniku i lokalnom partijskom šefu iznio niz teških optužbi na račun Kusovca i politike DPS u Tivtu, prozivajući ga pored ostaloga za nesposobnost, partijski nespotizam, bespotrebno dupliranje lokalne administracije, zloupotrebe službenog poloćaja i nanošenje ogromne štete Tivtu.

Kusovac nije odgovorio na pitanja koja su mu “Vijesti” uputile u utorak, tražeći od njega da prokomentariše Božovićeve optužbe, posebnu onu da je navodno gradonačelnik od funkcionera lokalne uprave navodno tražio “partijsku poslušnost u smislu obavljanja aktivnosti koje urušavaju ljudsko dostojanstvo”.

Kusovac je danas u saopštenju koje je dostavio samo nekim medijima, opet zaobišao sve te optužbe, nazivajući ih “malicioznim neistinama” i poručio da Božović već odavno ne pripada DPS-u.

“Da budemo otvoreni, odavno ste Vi u drugoj partiji i u nekim drugim centrima! Jer, da se ne igramo istinom na ove blage dane a i govoreći iz iskustva sa Vama – iza ovog melodramatičnog plačljivog lamentiranja nad Vašim tobožnjim „neiskorištenim“ sposobnostima, i nasuprot tome, „propasti“ Tivta, partije, i sveopštoj kataklizmi; ovog Vašeg pismenog sastava koji zovete „otvorenim pismom“ može da stoji samo čista računica: da se što bolje pozicionirate ili dodvorite sljedećem političkom utočištu. Ili opravdate Vaš „dolazak“. Melodrama, nema šta. Ili bolje rečeno – maškarada.”- poručio je Kusovac, poželjevši Božoviću “srećan put”. Ne navodeći kojem to političkom subjektu njegov dojučerašnji partijski kolega i saradnik u Opštini navodno sada pripada, Kusovac je poželio i sreću toj neimenovanoj stranci.

“Zaista im srećno sa Vama – nismo sigurni hoće li uspjeti da se snađu u tom silnom „prosperitetu“, vaskolikom boljitku i sveopštem napretku koji ćete im Vi Vašim znanjem, stručnošću, profesionalizmom i idejama donijeti. Ima sve da puca od „odgovornosti, savjesnosti, časnosti, poštenja i dostojanstva i manira dobrog domaćina“. Po tome Vas baš pamte u Opštini Tivat. Uopšte, u Tivtu kad se pomenu odgovornost i skromnost – odmah se na Vas pomisli… Maškarada, nema šta!”- saopštio je gradonačelnik, dodajući da Božović sa njim kao predsjednikom Opštine nikad nije radio jer je Kusovac na tu funkciju došao “u julu 2018., u vrijeme kada ste Vi uveliko bili na – porodiljskom odsustvu.”

“Znate Vi to dobro i sami, ali prećutkujete i manipulišete. Baš kao i to da sistematizacijom radnih mjesta niste predviđeni na poziciji rukovodioca Službe za informacione sisteme, ali Vam je ponuđeno nekoliko drugih pozicija u skladu sa vašim „kvalitetima“ koje ste odbili. Sada je jasno i zašto i iz kojih motiva.”- istakao je Kusovac dodajući da on Božovića nije ni zaposlio u lokalnoj upravi, ali da je srećan što je ovaj iz Opštine otišao tokom njegovog gradonačelničkog mandata. On je Božovića koji je jedan od osnivača i predsjednik NVO “Maškarada” koja se bavi karnevalskim aktivnostima, indirektno prozvao da se na napuštanje DPS-a odlučio kada je lokalna uprava odbila da finansira te aktivnosti.

“Žao mi je što sam, odbijanjem da Opština ogromnim sredstvima finansira takozvane aktivnosti nekih NVO, dirnuo u živac. Takvu odluku neću sigurno povući. Jer to smatram, da upotrijebim Vaš izraz, arčenjem. I to znaju moji saradnici i opštinska administracija koju ste, možda baš time izrevoltirani, nazvali „poltronima“, „beskičmenjacima“, „neznavenima“ i slično. Maškarada, nema šta. Sa maškarama, nećete poreći, imate pozamasnog iskustva", zaključio je Kusovac, odgovarajući na otvoreno pismo Božovića.

Opozicija: Bez obzira na motive, hrabar čin Božovića

“Ma što neko mislio o motivima Gorana Božovića za javno napuštanje DPS-a a gotovo sigurno je u pitanju povrijeđena sujeta, njegov čin- u kontekstu užasnog straha i kukavičluka u kome se nalazi aktuelno crnogorsko društvo- valja itekako cijeniti", kazao je danas odbornik opozicione Tivatske Akcije, Miomir Abović.

Ocjenjujući Božovićevo javno napuštanje DPS-a i otvoreno pismo Kusovcu kao “”izraz građanske i njegove lične hrabrosti”, Abović je istakao da “kontekst determiniše značenje nekog postupka”.

“A u kontekstu aktuelnog crnogorskog društva - dakle društva u kome se sprovodi otvoreni aparthejd prema svima onima koji ne samo da se suprotstavljaju DPS-u i njegovim političkim satelitima nego i prema onima koji žele da budu politički neutralni- ipak treba skupiti petlje pa javno napustiti DPS i pri tome, u svom saopštenju, reći mnoge stvari i istine koje Tivatska Akcija saopštava od svog osnivanja", istakao je funkcioner TA.

Bonus video: