SDP: Krivokapić bi podnio ostavku da je pomogao bratu da uzme 10 miliona od države

U SDP-u tvrde da je “više nego jasno nastojanje da je na sceni pokušaj da se privatizuje zakonodavna vlast da bi neko sam vladao, mimo Ustava i zakona”
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2016. 18:36h

Socijaldemokratska partija pozvala je Vrhovno državno tužilaštvo da reaguje, ukoliko Pozitivna Crna Gora bude podržala kabinet premijera Mila Đukanovića 25. januara.

"I više je nego jasno nastojanje da je na sceni pokušaj da se privatizuje zakonodavna vlast da bi neko sam vladao, mimo Ustava i zakona. I znamo da je i zbog toga smetnja predsjednik Krivokapić jer je brana privatizaciji, potčinjavanju i srozavanju parlamenta. Sve ovo upućuje na elemente krivičnog djela ugrožavanja ustavnog poretka pa pozivamo tužioca da pokaže efikasnost kao i u nedavnim dogadjaima, ukoliko politička korupcija udje u završni čin I poslije Vlade se dogodi I u Skupštini," navodi SDP.

Oni su reagovali nakon što je potpredsjednik Skupštine Mlutin Simović (DPS) u Dnevnim novinama, između ostalog, rekao da bi Krivokapić, ukoliko je politički dosljedan, nakon glasanja o povjerenju Vladi trebalo da podnese ostavku ili da svoj mandat stavi na raspolaganju Skupštini.

“Potpuno smo uvjereni da bi predsjednik Krivokapi podnio odmah ostavku da mu je prvi saradnik četvrt vijeka okrivljen da vodi organizovanu kriminalnu grupu na partijskoj osnovi, da mu je Vlada izgubila izborni legitimitet I time već pala, da mora da otima ministre I bavi se političkom korupcijom, da mu je brat zato što mu je on to omogućio uzeo od Države Crne Gore 10 miliona i zbog još mnogo razloga koje imamo kad saopštiti.

Na kraju, neki koji ovih dana brinu brigu o tome što treba Krivokapić da uradi, trebalo bi da budu više zabrinuti zbog sudbine njihovog dugogodišnjeg izbornog partnera “ dobrog momka” koji boravi u Beogradskom zatvoru,” navodi SDP.

Oni tvrde da podrška koju Krivokapić, i kao počasni predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, ima u zemlji i “među evroatlantskim partnerima obavezuje ga da se bori kako bi Skupština Crna Gore ostala predstavnik naroda”.

“Kako se ne bi gazio Ustav Crne Gore i vladalo kupovinom poslanika i kradjom ministara. Skupština tada nije više predstavnik naroda nego kriminalizovanjh struktura,”navodi se u saopštenju SDP-a.

Oni tvrde da je “više nego jasno nastojanje da je na sceni pokušaj da se privatizuje zakonodavna vlast da bi neko sam vladao, mimo Ustava i zakona”.

“I znamo da je i zbog toga smetnja predsjednik Krivokapić jer je brana privatizaciji, potčinjavanju i srozavanju parlamenta. Sve ovo upućuje na elemente krivičnog djela ugrožavanja ustavnog poretka pa pozivamo tužioca da pokaže efikasnost kao i u nedavnim dogadjaima, ukoliko politička korupcija udje u završni čin I poslije Vlade se dogodi I u Skupštini”, navodi SDP u saopštenju.

Nakon SDP-a reagovao je DPS, koji tvrdi da je Krivokapić već 13 na mjestu predsjednika Skupštine Crne Gore, koje mu obezbjeđuje DPS.

“Nije valjda očekivao da ga svih ovih godina na toj funkciji podržava bilo ko iz opozicionih partija? To Krivokapiću nije zasmetalo da apsolutno privatizuje i uzurpira najvišu zakonodavnu funkciju, posebno u posljednje tri godine koje je koristio isključivo za svoju ličnu promociju i pokušaj jačanja ucjenjivačkog kapaciteta svoje partije,” pita DPS u saopštenju.

Oni poručuju šefu SDP-a da se toliko ne diči pozicijom u OEBS-u jer se “svrstava u red vrlo rijetkih predsjednika Parlamentarne skupštine od postanka OEBS-a koji nijesu reizabrani”.

“Kada već tako olako i svaki čas, zahvaljujući „rodbinskim“ vezama, poziva državnog tužioca da unaprijed reaguje na nešto što se nije dogodilo, očekujemo da ga Krivokapić pozove i da ispita okolnosti pod kojima je dozvolio da se u parlamentu nađu političke partije koje nijesu učestvovale na posljednjim parlamentarnim izborima,” saopštili su iz DPS-a.

Bonus video: