Mojkovčani rade Ćalovićevoj o glavi

Komisija za izbor članova Savjeta nije dovodila u pitanje prijavu Vanje Ćalović, ali je imala dilemu za Goranku Vučinić i Ristana Stijepovića zbog nedovoljnog staža u borbi protiv korupcije
118 pregleda 71 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2016. 07:28h

Savjet Agencije za antikorupciju zatražiće od istoimenog skupštinskog Odbora dokumentaciju direktorice MANS-a Vanje Ćalović, kako bi provjerili da li ona ispunjava uslove za članstvo u tom tijelu.

Takvu inicijativu Savjetu je uputio direktor Agencije Sreten Radonjić, koji je u novembru najavio da će tražiti da se ispita da li je ona prekršila zakon jer je na sajtu MANS-a objavila tonske snimke sjednica Savjeta.

Ćalovićeva je glasala protiv izbora Radonjića, koga zatim nije štedjela kritika. Zamjera mu da nema kapaciteta za borbu protiv koprupcije, da nije spreman da se upusti u obračun sa nezakonitim bogaćenjem funkcionera.

Direktorica MANS-a je u srijedu napustila sjednicu Savjeta jer je bila zatvorena za medije, nakon čega je Radonjić zatražio da “preduzme mjere prema nadležnom skupštinskom odboru o načinu izbora Vanje Ćalović”. On tvrdi da direktorica MANS-a nije ispunjavala uslove za izbor jer nema “10 godina iskustva sa visokom stručnom spremom”.

“Vijesti” saznaju da je Radonjić o tome prethodno razgovarao sa pojedinim članovima Savjeta, koji dijele njegovo tumačenje zakona. Jer, u Zakonu o sprečavanju korupcije piše da član Savjeta može biti osoba koja ima visoko obrazovanje i 10 godina radnog iskustva od čega najmanje pet godina u borbi protiv korupcije ili zaštite ljudskih prava. Komisija za izbor koja je predlagala Odboru za antikorupciju članove Savjeta, nije dovodila u pitanje prijavu Ćalovićeve. Prema informacijama “Vijesti”, oni su imali dilemu za predsjednicu Savjeta Goranku Vučinić i člana Ristana Stijepovića koji u Komisiji za sprečavanje sukoba interesa nijesu bili stalno zaposleni pa je bio upitan njihov staž u borbi protiv korupcije.

Zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju Obrad Stanišić (DPS) rekao je “Vijestima” da još nijesu dobili zahtjev Savjeta, ali da će dostaviti dokumenta kad budu zatražena. On je objasnio da će prethodno oko procedure konsultovati rukovodstvo Skupštine, pošto je predsjednik Odbora Predrag Bulatović (DF) odsutan.

Ćalovićevoj dio članova Savjeta, kao i Radonjić, prema informacijama “Vijesti”, zamjeraju da “promoviše MANS, umjesto da daje doprinos radu Savjeta, da stalno pominje bivšeg šefa policije Veselina Veljovića i vicepremijera Duška Markovića” za koga je izrazila sumnju da kontroliše Agenciju.

Radonjić je Markovićev prijatelj, dok mu je član Savjeta Radule Žurić kum. Sa Markovićem je u ovom slučaju povezan i Obrad Stanišić, koji je funkcioner DPS-a iz Mojkovca, kao i on.

Za podnošenje inicijative Odboru za antikorupciju treba da glasa najmanje troje od pet članova Savjeta. Prema informacijama “Vijesti” za to nije spremna većina članova Savjeta, jer bi smjena Čalovićeve poslala lošu poruku iz Agencije, od koje Evropska Komisija pune očekuje.

Bonus video: