URA: Nezakonito bogaćenje funkcionera mora postati krivično djelo

“Ovo je važno jer se na taj način otvara mogućnost vođenja finansijskih istraga i proširenog oduzimanja imovinske koristi,” kazao je Sekulović
99 pregleda 9 komentar(a)
URA, logo
URA, logo
Ažurirano: 14.01.2016. 13:30h

Građanski pokret URA predložiće uvođenje u Krivični zakonik krivičnog djela nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, saopšteno iz URA, što će, kako su najavili, u narednom periodu jasno elaborirati i formalizovati u Skupštini Crne Gore..

Posebno naglašavaju da je potrebno dopuniti i Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću ovim krivičnim djelom.

“Ovo je važno jer se na taj način otvara mogućnost vođenja finansijskih istraga i proširenog oduzimanja imovinske koristi. Time će se omogućiti da se kroz finansijske istrage tačno utvrdi nesrazmjera između zakonitih prihoda javnih funkcionera i stvarne imovine koju posjeduju na svoje ime ili na imena lica koja su sa njima povezana,” kazao je član Savjeta URA Sergej Sekulović.

Dodao je da se pravna politika Građanskog pokreta URA zasniva na dva stuba.

“Prvi se odnosi na kreiranje pravnog i institucionalnog okvira koji će omogućiti puno funkcionisanje pravne države i vladavine prava; snaženje državnih organa koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije i svih drugih oblika kriminaliteta. Drugi se odnosi na položaj građana unutar pravnog sistema, odnosno na pojačanu zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda.”

Bonus video: