Policija nema za plate ako Acu Đukanoviću isplatimo pare

"Ukoliko bi se sredstva naplatila, to bi ugrozilo osnovno funkcionisanje čak i u nivou zarada i investicija. Vjerujemo da će sredstva biti naplaćena na teret tekuće rezerve Ministartva finansija", stav je MUP-a na čijem je čelu Raško Konjević
64 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Filip Roganović
Raško Konjević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.01.2016. 06:44h

Ukoliko bi se iz budžeta MUP-a isplatio novac po osnovu pravosnažne presude premijerovom bratu Acu Đukanoviću, to bi ugrozilo njegovo funkcionisanje, saopšteno je “Vijestima” iz MUP-a.

Vrhovni sud je odbacio zahtjev za reviziju presude, na osnovu koje Đukanović, zbog odbijanja države da mu ustupi parcelu na kojoj je Limenka, iz budžeta treba da naplati oko 10,5 miliona eura.

Prema podacima Ministarstva finansija, koji su dostavljeni poslaniku Velizaru Kaluđeroviću, do novembra 2015. Đukanović je sa računa MUP-a već uzeo oko 5,4 milina eura.

Na pitanje "Vijesti" da li je isplaćen novac premijerovom bratu, iz MUP-a su juče odgovorili da u budžetu za ovu godinu nije ni planiran, jer "nijesu bili obaviješteni o konačnom ishodu po pokrenutoj reviziji".

"Ukoliko bi se sredstva naplatila, to bi ugrozilo osnovno funkcionisanje čak i u nivou zarada i investicija. Vjerujemo da će sredstva biti naplaćena na teret tekuće rezerve Ministartva finansija", stav je MUP-a na čijem je čelu Raško Konjević.

Demokrate su juče objasnili da je Konjević na decembarskoj sjednici Odbora za odbranu rekao da u arhivi MUP-a ne postoji dokument od 14. 5. 2012, kojim je Aco Đukanović obaviješten da država odustaje od posla sa njim. MUP tvrdi da je Kaluđerović pogrešno razumio da je papir nestao.

"Ja sam tražio tu dokumentaciju, te dokumentacije nema... iz dijela dokumentacije nema dopisa na koji se vi pozivate od 14. maja", navodi se u stenogramu sjednice Odbora za bezbjednost, na osnovu koje je Kaluđerović zaključio da je ona nestala.

Konjević "crta" Brajovića da ga je zastupnik upozoravao 10 puta

Odgovarajući na pitanje Velizara Kaluđerovića na sjednici Odboru za bezbjednost u decembru prošle godine ministar Raško Konjević je rekao da je na osnovu dokumenata MUP-a saznao da je "zastupnik deset puta upozoravao MUP da krši ugovor, da su zadocnili za iseljenje i upozoravao da će raskinuti ugovor".

Tužba za nadokanu štete je podnijeta u julu 2O12. dok je na čelu MUP bio Ivan Brajović.

"Kakvo je to ponašanje bilo? Mislim da ga svi jednako možemo kvalifikovati u kontekstu kada država zbog jednog takvog ponašanja pretrpi štetu u iznosu od sedam, osam miliona eura. Kada se završi revizija Vrhovnog suda, mislim da će mnogi organi imati dosta posla da rade... počevši od mene. Ja ću se tu zainteresovati jer takva vrsta štete koju možete da napravite državi zbog pogrešne procjene, hira, administrativnog nepostupanja je nešto što se ne može tolerisati. Nije ova država, ni njene finansije ničija prćija da bi zbog neodgovornog ponašanja ona trpjela štetu od sedam miliona eura u onom iznosu u kome se mi sada kreditno zadužujemo”, rekao je, prema stenogramima, Konjević na sjednici Odbora za bezbjednost.

SDP je juče podsjetio da je premijer Milo Đukanović na premijerskom satu obećao da će pitanje Limenke otvoriti nakon odluke o reviziji presude.

"Vjerujemo da će premijer pokrenuti proceduru razrješenja i utvrđivanja odgovornosti starješina državnih organa, koji su doveli do štete od 10 miliona eura koju sada moraju da plate građani", saopštio je Mirko Stanić iz SDP-a.

U vrijeme posla sa Limenkom ministri policije su bili Jusuf Kalamperović i Brajović, direktor policije Veselin Veljović, a premijer Đukanović.

Bonus video: